VRIJEDNE INVESTICIJE

Tri mega projekta Kamgrada u Hrvatskoj

Od izgradnje najvećeg projekta u povijesti Rijeke, preko Petram Resorta u Savudriji do Centra Z u Zagrebu

Kamgrad - Savudrija

Broje se mjeseci do otvorenja jednog od najvećih projekata u povijesti grada Rijeke. Riječ je o gradnji nove bolničke zgrade s termoenergetskim blokom i višeetažnim parkiralištem u sklopu Kliničkog bolničkog centra Rijeka na Sušaku, poznatog još i kao Bolnica za ženu i dijete.

Radovi na gradnji projekta su završeni, a u sljedećoj fazi planira se opremanje nove bolnice. O kompleksnosti projekta najbolje govore čiste brojke s gradilišta.

Nova bolnica prostirat će se na 45.000 četvornih metara podijeljenih na devet etaža, u nju je ugrađeno gotovo 5000 tona armaturnog željeza ili oko 210 šlepera, 45.000 kubičnih metara betona ili oko 5600 kamiona miksera te je izvedeno više od 170 kilometara različitih vrsta cjevovoda. Ilustracije radi, to je udaljenost između Zagreba i Rijeke.

- Ukupna vrijednost strojarskih radova u cijeloj investiciji je oko 21,5 milijuna eura, što je, vjerujemo, jedan od najvećih ako ne i najveći iznos radova na strojarskim instalacijama u područjima visokogradnje – ističe Ivan Mijić, voditelj strojarskih instalacija iz Kamgrada.

image

kamgrad kbc rijeka

Izazova tijekom gradnje nije manjkalo.

Krešimir Sporiš, voditelj gradilišta, rekao je da je najveći izazov bio organizirati gradilište tako da se omogući nesmetano izvođenje radova u doba nesigurnosti zbog pandemije covida-19, kao i manjak radne snage te poremećaji u opskrbnim lancima. O veličini i kompleksnosti projekta govori i podatak da je dnevno bilo angažirano do 550 radnika svih struka te tim od oko 25 inženjera, tehničara i poslovođa koji je sve te radove trebao organizirati i uskladiti.

- KBC Rijeka - bolnica 21. stoljeća desetljećima djeluje na tri različite i udaljene lokacije, a uslugama pokriva korisnike s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, ali i šire. Sada će imati kompleksni tehnološki objekt s najsuvremenijim sustavima i iznimne arhitektonske kvalitete – izjavio je voditelj projekta Hrvoje Patekar.

Gradnja projekta vrijednog oko 640 milijuna kuna bez PDV-a trajala je dvije i pol godine, no Kamgrad je u tom razdoblju počeo još jedan megaprojekt čiji se završetak očekuje u lipnju ove godine.

Riječ je o turističkom objektu Petram Resort and Residences u Savudriji, investitora MK Group i Aleksandar Group, i to je trenutačno najveći projekt u turizmu koji se gradi u Hrvatskoj. Kompleks će imati 252 luksuzne nekretnine: 55 turističkih vila, aparthotel sa 179 apartmana za odmor te 18 stanova za stanovanje. Riječ je o prvom resortu za stanovanje i odmor takve vrste u Hrvatskoj i regiji, s drugim najdužim krovnim bazenom na svijetu koji će se prostirati na 105 metara.

Posebna je pažnja posvećena uštedi energije. Naime, cijeli je kompleks energetskog razreda A+ te sadrži kvalitetnu toplinsku izolaciju i u radu koristi obnovljive izvore energije.

Sustav za grijanje i hlađenje te pripremu tople vode izveden je s dizalicama koje koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Osim ova dva projekta, Kamgrad je u kolovozu prošle godine završio projekt gradnje Z centra, novog trgovačkog centra u Zagrebu koji se prostire na 75.000 četvornih metara.

Voditeljica gradilišta Tajana Petljak napomenula je kako je pandemija uvelike otežala gradnju.

- Jedan od većih izazova bila je koordinacija i nesmetano funkcioniranje između svih sudionika u gradnji: od projektanata, nadzornih inženjera, više od 70 tvrtki podizvođača i 30 raznih dobavljača do 350 djelatnika izvođača te dodatnih izazova pravodobne narudžbe materijala i kontrole isporuka - rekla je Petljak o izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i poremećajima dobavnih lanaca robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:10