MANDAT ZA PREGOVORE

Tvrtke će morati redovito objavljivati informacije o plaćama radnika na prikladan i transparentan način

Žene u EU u prosjeku zarađuju 13% manje od muškaraca na istim pozicijama, i dalje doživljavaju diskriminaciju na radnom mjestu

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Tvrtke koje posluju u Europskoj uniji i imaju najmanje 50 zaposlenika, morat će redovito objavljivati informacije o plaćama radnika na prikladan i transparentan način.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su, naime, mandat za pregovore s vladama EU-a o prijedlogu Direktive o transparentnosti plaća.

Žene u EU trenutačno u prosjeku zarađuju 13% manje od muškaraca na istim pozicijama. Žene i dalje doživljavaju diskriminaciju na radnom mjestu, manje su plaćene u usporedbi s kolegama istih kvalifikacija koji rade isti posao ili su degradirane nakon povratka s porodiljnog dopusta. U prosjeku žene također provedu više vremena obavljajući poslove za koje nisu plaćane, poput brige o djeci i kućanskih poslova.

Zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevaju od tvrtki iz EU-a s najmanje 50 zaposlenika (umjesto 250 kako je predložila Komisija) da objave informacije koje olakšavaju radnicima da uspoređuju plaće i razotkriju sve postojeće rodne razlike u plaćama. Alati za procjenu i usporedbu razina plaća trebali bi se temeljiti na rodno neutralnim kriterijima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije poslova, ističu eurozastupnici.

Ako izvješćivanje o plaćama pokaže rodnu razliku u plaćama od najmanje 2,5% (u odnosu na 5% koje je predložila Komisija), države članice trebale bi osigurati da poslodavci, u suradnji s predstavnicima radnika, provedu zajedničku procjenu plaća i razviju plan akcije za rodnu ravnopravnost.

Zastupnici Europskog parlamenta žele da Komisija stvori posebnu službenu oznaku koja bi se dodjeljivala poslodavcima koji u svojim poduzećima nemaju rodnu razliku u plaćama.

Zastupnici Europskog parlamenta također predlažu zabranu tajnosti plaća, putem mjera koje zabranjuju ugovorne uvjete koji radnicima ograničavaju otkrivanje informacija o plaćama unutar poduzeća.

U slučajevima kada radnik smatra da načelo jednake plaće nije primijenjeno i slučaj završi na sudu, nacionalno zakonodavstvo treba obvezati poslodavca da dokaže da nije bilo diskriminacije. Dakle, teret dokazivanja pao bi na poslodavca, a ne na radnika.

"Transparentnost plaća najbolje je sredstvo koje imamo za rješavanje problema rodne razlike u plaćama. Vrlo sam sretna što mogu započeti pregovore s tako ambicioznim i jakim mandatom. Ovim se zakonodavstvom mogu iskorijeniti nepravedne razlike među rodovima na radnim mjestima diljem EU-a", izjavila je nakon glasovanja suizvjestiteljica Kira Marie Peter-Hansen (Zeleni/EFA).

Mandat EP-a za pregovore s Vijećem usvojen je s 403 glasa za, 166 protiv i 58 suzdržanih. Većina glasova 'protiv' došla je iz redova EPP-a i ECR-a.

"Iznimno smo razočarani što je EPP preporučio svojim članovima da glasaju protiv najboljeg alata kojeg imamo za smanjenje rodne razlike u plaćama. Taj pokušaj blokiranja napretka na području prava žena posebice je uznemirujući jer smo pregovore u odborima završili uravnoteženim tekstom i širokom potporom", kazala je Peter-Hansen.

"Vrijeme je da konzervativni članovi Europskog parlamenta napokon usklade svoje riječi s djelima i stanu na stranu žena", dodala je suizvjestiteljica Terry Reintke (Zeleni/EFA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38