PODRŠKA

U Buzetu otvoren poduzetnički inkubator vrijedan više od sedam milijuna kuna

Dobili smo obnovljenu zgradu u kojoj će se uskoro zaposliti, nadam se, desetak Buzećana, izjavio je gradonačelnik Damir Kajin

Buzet

 Dalibor Brlek/Panthermedia/Profimedia

Nakon gotovo pet godina, u Buzetu je otvoren poduzetnički inkubator vrijedan sedam milijuna kuna.

Poduzetnički inkubator Verzi u istoimenoj rekonstruiranoj i prenamijenjenoj baroknoj palači iz 17. stoljeća nalazi se u središtu staroga grada Buzeta. Radi se o centru za potporu poduzetništvu, koji je namijenjen u prvom redu startupima i obrtima te tvrtkama do tri godine poslovanja. Na 487 četvornih metara površine centra smjestilo se šest zasebnih uredskih poslovnih prostora, šest do osam manjih ureda i jedna polivalentna dvorana.

Projekt je službeno započeo u rujnu 2017. godine, no zbog specifične lokacije, stanja građevine, dodatnih radova te konzervatorskih i restauratorskih zahtjeva, rok realizacije je produžen i došlo je do povećanja prvobitne vrijednosti.

Cijena centra trebala je iznositi 3,3 milijuna kuna, a na kraju je prešla 7,2 milijuna kuna. Grad Buzet trebao je sudjelovati s oko 3 posto, da bi na kraju njegovo učešće bilo oko 55 posto. Osim Grada, projekt je sufinanciran i bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u visini od 3,9 milijuna kuna.

"Dobili smo obnovljenu zgradu u kojoj će se uskoro zaposliti, nadam se, desetak Buzećana. Siguran sam da će nam u promociji sadržaja pomoći Infobip i Atlantic grupa te će time pozicionirati Buzet na karti IT događanja", rekao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dodala je da je u Hrvatskoj kroz razvoj poslovne infrastrukture ugovoreno 46 projekata vrijednih više od 618 milijuna kuna.

"Razvoj poslovne infrastrukture jedan je od svijetlih primjera korištenja fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine", izjavila je Tramišak, "Poduzetnički inkubatori vrlo su važni jer pružaju početnu i stručnu pomoć posebno malim i srednjim poduzetnicima. Za njih će u budućem razdoblju biti osigurano još financijskih sredstava."

Inače, Europska unija startupima i MSP-ovima pomaže raznim programima poput Obzor Europa i Digitalna Europa te Instrumentom za povezivanje Europe. U okviru Obzor Europa postoji Fond Europskog vijeća za inovacije (EIC) kojima se financijski podupiru poduzeća koja se bave inovacijama u prioritetnim područjima poput zdravstva, kružnog gospodarstva i IoT-a.

Osim toga, Europski parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjerenom na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. Kako je istaknuo zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za program, Valter Flego, riječ je o jednom od najvažnijih novih programa EU-a koji omogućuje ukupno ulaganje od 7,5 milijarda eura u super računala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine, te u široku uporabu digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52