ZABRINJAVAJUĆI TREND

U Europskoj uniji zabilježen je drastičan rast ubojstava i napada na novinare

Na toj neslavnoj listi zemalja EU-a u kojima se pokušava zaustaviti posao istraživačkih novinara našla se i Hrvatska koja ima preko 900 aktivnih SLAPP tužbi

Prosvjedi na Malti nakon ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizie

 Matthew Mirabelli/Afp/Profimedia

Posljednjih nekoliko godina Europska unija zabilježila je drastičan porast ubojstva novinara, fizičkih i psihičkih napada na medijske radnike i zastrašivanja u obliku strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

Spomenimo samo kako je protiv ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizie bilo pokrenuto 47 tužbi koje je nakon njezine smrti naslijedila njezina obitelj, a javnost je s knedlom u grlu pratila kako se istraživački novinari likvidiraju u Slovačkoj (ubijen Jan Kuciak i njegova zaručnica zbog pisanja o povezanosti slovačke političko-poslovne elite s talijanskom mafijom), Nizozemskoj (Peter R. de Vries pisao o kriminalu) i Grčkoj (Giorgos Karaivaz istraživao organizirani kriminal).

Na toj neslavnoj listi zemalja EU-a u kojima se pokušava zaustaviti posao istraživačkih novinara našla se i Hrvatska koja ima preko 900 aktivnih SLAPP tužbi. Tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricard Gutiérrez sa žaljenjem je zaključio da je Hrvatska postala „šampion Europske unije po SLAPP-tužbama“.

Europski parlament prepoznao je probleme s kojima se suočavaju novinari u EU i pozvao na donošenje novih pravila kojima bi se ograničile zlonamjerne pravne radnje za zastrašivanje i ušutkavanje kritičkih glasova.

U izvješću usvojenom s 444 glasova za, 48 protiv i 75 suzdržanih, zastupnici Europskog parlamenta predložili su niz mjera za borbu protiv prijetnje koju strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u Europi.

Zastupnici su zabrinuti zbog učinka SLAPP tužbi na vrijednosti EU-a, unutarnje tržište i pravosudni sustav EU-a. Ukazuju na čestu neravnotežu moći i resursa kojima raspolažu tužitelji i tuženici, čime se narušava pravo na pošteno suđenje.

Europarlamentarci su posebno zabrinuti zbog toga što se strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti financiraju iz državnih proračuna te što se koriste u kombinaciji s drugim državnim mjerama protiv neovisnih medija, novinarstva i civilnog društva.

"Ne možemo stajati i gledati kako se sve više ugrožava vladavina prava i potkopavaju slobode izražavanja, informiranja i udruživanja. Naša je dužnost štititi novinare, nevladine organizacije i organizacije civilnog društva koje izvješćuju o pitanjima od javnog interesa. Naši sudovi nikada ne bi trebali biti igralište bogatih i moćnih pojedinaca, poduzeća ili političara niti ih se smije preopteretiti ili zloupotrebljavati radi osobne koristi", izjavio je suizvjestitelj Tiemo Wölken (S&D).

Europski parlament izrazio je žaljenje što nijedna država članica dosad nije usvojila zakonodavstvo protiv SLAPP tužbi i pozvali su Komisiju da predstavi paket mjera, uključujući i zakonodavne prijedloge.

Konkretno, zastupnici predlažu direktivu EU-a o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti kojom se utvrđuju minimalni standardi zaštite žrtava uz istodobno sprečavanje i sankcioniranje zlouporabe mjera protiv takvih tužbi, kao i ambiciozni pravni okvir u predstojećem zakonu o slobodi medija.

Nadalje, traže sprečavanje „klevetničkog turizma” i tzv. „forum shoppinga“, pri čemu tužitelji pokreću pravni proces u za njih najpogodnijem pravnom sustavu i području nadležnosti. To bi se postiglo ujednačenim i predvidivim pravilima o kleveti te uvođenjem obveze da je za slučajeve kaznenih i građanskih tužbi koje se odnose na uvrede i zaštitu ugleda pojedinca nadležan sud u kojem tuženik ima uobičajeno boravište.

Europarlamentarci također predlažu pravila o ranom odbacivanju sudskih postupaka kako bi se zlouporaba tužbe mogla brzo spriječiti na temelju objektivnih kriterija, a podnositelj zahtjeva trebao bi biti kažnjen ako ne objasni zbog čega njegova tužba ne predstavlja zlouporabu.

Zalažu se i za zaštitne mjere protiv kombiniranih SLAPP-ova, tj. onih koji kombiniraju optužbe za kaznenu i građansku odgovornost te mjere kojima se osigurava da se uvreda i kleveta ne mogu upotrebljavati kao temelj u SLAPP-ovima, kao i za osnivanje fonda EU-a za potporu žrtvama SLAPP-ova i njihovim obiteljima te odgovarajuće osposobljavanje sudaca i odvjetnika.

"Ovo izvješće trebalo bi služiti kao nacrt za zaštitu novinara, zaštitu onih koji traže istinu, očuvanje slobode izražavanja i očuvanje našeg prava da znamo. Ovo međustranačko, međuodborsko izvješće predstavlja prekretnicu za novinarstvo u borbi protiv zlonamjernih tužbi. Nema mjesta za zlouporabu naših pravosudnih sustava – to je poruka koju smo danas poslali odlučnim glasanjem", izjavila je suizvjestiteljica Roberta Metsola (EPP).

Europska komisija pokrenula je 4. listopada javno savjetovanje za predstojeći prijedlog o borbi protiv zlonamjernih tužbi protiv novinara i aktivista za prava. Očekuje se da će Komisija 2022. predstaviti europski zakon o slobodi medija čiji je cilj zaštita neovisnosti i pluralizma medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:06