SVIJET PROMATRA

U Europskom parlamentu usvojen Zakon o digitalnim uslugama - zlatni standard za digitalnu regulaciju

"Ako stvarni svijet ne može biti savršen, ne može ni internet. To, međutim, ne znači da ne bismo trebali pokušavati učiniti internet sigurnijim, boljim mjestom, koje poštuje slobodu govora"

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za tekst o DSA Christel Schaldemose.

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia

Europski zastupnici dali su zeleno svjetlo za početak pregovora s državama članicama o pravilima koja će po prvi puta sustavno zaštititi građane od štetnih praksi velikih internetskih platformi.

S 530 glasova za, 78 protiv i 80 suzdržanih, Europski parlament usvojio je Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji donosi mjere za suzbijanje nezakonitih proizvoda, usluga i sadržaja na internetu i jasno definira postupke za njihovo uklanjanje.

"Naša je dužnost osigurati da ono što je nezakonito izvan interneta bude nezakonito i na internetu. Moramo osigurati da se uvedu digitalna pravila u korist potrošača i građana. Zakon o digitalnim uslugama sada bi mogao postati novi zlatni standard za digitalnu regulaciju, ne samo u Europi nego i širom svijeta. Velike tehnološke nacije poput SAD-a ili Kina pozorno promatraju što radimo", izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za tekst o DSA Christel Schaldemose.

"Ako stvarni svijet ne može biti savršen, ne može ni internet. To, međutim, ne znači da ne bismo trebali pokušavati učiniti internet sigurnijim, boljim mjestom, kojim se poštuje slobodu govora i podupiru europske tvrtke. To je cilj DSA" ,objasnila je izvjestiteljica grupe Renew Europe, europarlamentarka Dita Charanzova.

Tehnološke tvrtke smatrat će se odgovornijim za sadržaj na svojim platformama te će morati uspostaviti mehanizam za označavanje i mjere za uklanjanje nezakonitog sadržaja poput govora mržnje te usluga i proizvoda koje se prodaju na internetu poput krivotvorenih tenisica ili nesigurnih igračaka.

"Jako puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika", dodala je europarlamentarka Biljana Borzan (S&D).

Internetske platforme će nakon primanja prijave trebati postupati "bez nepotrebnog odgađanja", uzimajući u obzir vrstu nezakonitog sadržaja koji se prijavljuje i hitnost poduzimanja radnji.

Kako bi otklonili zabrinutost da će obavijesti o uklanjanju štetnih proizvoda i usluga narušiti slobodu govora, zastupnici su dodali zaštitne mjere kojima se osigurava da se njima postupa na način koji nije proizvoljan i diskriminirajući.

Što se tiče online tržišta, ona će morati osigurati da potrošači na internetu kupuju sigurne proizvode te je stoga ojačana obveza praćenja trgovaca, tzv. načelo „upoznaj svog klijenta”.

"Potrošači mi se nerijetko žale da kad kupuju preko posrednika kao što su eBay ili Amazon ne znaju od koga točno proizvod kupuju. Ovim zakonodavstvom obvezujemo posrednike da prije nuđenja njihovih proizvoda i usluga moraju detaljno provjeriti trgovce. Akt o digitalnim uslugama otvorit će nove mogućnosti za prekogranično pružanje digitalnih usluga te istovremeno osigurati visoku razinu zaštite za sve europske potrošače i spriječiti samovolju velikih multinacionalnih kompanija”, naglasio je zastupnik Europskog parlamenta Tomislav Sokol (EPP), dodavši da je plasiranje dezinformacija, naročito onih o cijepljenju, postalo oružje u rukama neodgovornih i zlonamjernih.

Vrlo velike internetske platforme imat će specifične obveze zbog posebne opasnosti koju predstavljaju u smislu širenja nezakonitih i štetnih sadržaja. Za suzbijanje štetnog sadržaja (koji možda nije nezakonit) i širenja dezinformacija usvojene su odredbe koje obuhvaćaju obvezne procjene rizika, mjere za smanjenje rizika, neovisne revizije i transparentnost sustava za preporučivanje.

"Posebno je revolucionarno novo pravo prema kojem će platforme morati dijeliti podatke s nevladinim organizacijama i akademskim istraživačima. Sustavi preporuka promiču ekstremistički sadržaj i dezinformacije koje ugrožavaju našu demokraciju. U budućnosti ćemo ih moći proučavati i donijeti pravila utemeljena na dokazima koja će internet učiniti boljim mjestom", izjavila je europarlamentarka i izvjestiteljica u sjeni Zelenih/EFA Alexandra Geese.

Online platforme će morati biti transparentnije u pogledu korištenja algoritama koji preporučuju sljedeći video za gledanje, proizvod za kupnju ili vijest na vrhu feedova društvenih mreža. Sustavi preporuka temeljeni na algoritmima su kritizirani jer s vremenom korisniku prikazuju sve ekstremniji ili polarizirajući sadržaj.

"Nova pravila će stati na kraj digitalnom Divljem zapadu gdje velike platforme same postavljaju pravila, a kriminalni sadržaj postaje viralan”, rekla je Arba Kokolari, koja je pregovarala o DSA u ime europskih pučana.

Prije finalnog glasanja, europarlamentarci su glasali o 136 izmjena zakona. Usvojili su više opcija za oglašavanje bez praćenja i zabranu korištenja podataka maloljetnika za ciljane oglase, kao i zabranu korištenja tamnih obrazaca kojima se utječe na ponašanje korisnika. Osim toga, korisnici digitalnih usluga i organizacije koje ih zastupaju morat će imati mogućnost zatražiti naknadu za sve štete nastale zbog toga što platforme nisu poštovale svoje obveze.

"Iz perspektive stranog uplitanja i dezinformacija, DSA će biti revolucionarni alat koji će deep fakes označiti kao 'neautentične'. Međutim, iznimno sam razočaran što nije usvojen prijedlog o izuzeću medija. Bojim se da će samoproglašeni i strani mediji biti zaštićeni pri širenju dezinformacija, vraćajući nas godinama unazad. Tijekom trijaloga morat ćemo osigurati da to ne postane rupa u zakonu koja će pogodovati širenju dezinformacija", izjavio je europarlamentarac Bart Groothuis (Renew Europe).

Prema prijedlogu Zakonu o digitalnim uslugama, kompanije koje prekrše pravila mogle bi biti kažnjene novčanom kaznom do šest posto godišnjeg prihoda tvrtke i privremenim isključenjem s jedinstvenog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:35