KONFERENCIJA 5G DAN

‘U godinu dana pokrivenost i dostupnost 5G mreže u Hrvatskoj narasla je na čak 70 posto‘

U fokusu konferencije bile su tehničke mogućnosti i primjena 5G tehnologije, čime bi se trebale stvoriti mogućnosti za brži gospodarski i društveni razvoj Hrvatske

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a

 Ranko Suvar/Cropix

U posljednjih godinu dana od izdavanja dozvola za frekvencije 5G mreže, pokrivenost i dostupnost u Hrvatskoj narasla je na 60 do 70 posto.

Kako je istaknuo predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen na konferenciji "5G dan", sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, koja bi se trebala održati početkom sljedeće godine. Cilj je do 2025. godine pokriti 90 posto urbanog područja, 99 posto autocesta i 95 posto željezničkih pravaca 5G mrežama.

Treći "5G dan" Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) organiziran je nakon što se dvije godine zbog pandemije konferencija nije održala.

U fokusu konferencije bile su tehničke mogućnosti i primjena 5G tehnologije, čime bi se trebale stvoriti mogućnosti za brži gospodarski i društveni razvoj Hrvatske.

U sklopu konferencije prezentacije su održali predstavnici Visokog učilišta Algebra, poliklinike Sinteza, Rimac Technology, EOLO S.p.A. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Srđan Skok iz Algebre kazao je da je 5G novi katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih sustava i da 5G ima velike mogućnosti primjene u energetici. Govorio je i o smart grid kao novoj naprednoj mreži, odnosno novom tehnološkom rješenju na staroj elektroenergetskoj mreži. U tome će 5G biti iznimno važan, a vezat će se i na automobilsku industriju, razvoj novih aplikacija i tehnoloških tvrtki.

Suvlasnik i direktor poliklinike Sinteza Ognjen Bagatin govorio je o potencijalu 5G mreže u zdravstvu te je istaknuo kako već sada postoje roboti koji rade transplantaciju kose, a umjetna inteligencija omogućuje preciznije planiranje implantologije.

"Tehnologija budućnosti dolazi. Zamislite da imate čip koji stavljate u oko da biste bolje vidjeli ili čip koji stavite iza uha da biste bolje čuli. Isto tako, možete zamisliti da imate nanotehnologiju koja tijekom liječenja uništava samo tumore. Za to je ključan 5G i brži protok informacija", kazao je Bagatin.

"Činjenica je da dolazi vrijeme digitalnog doktora i da će biti mnogo prilika i promjena. Financiranje će biti najveći izazov, ali i kako pripremiti ljude na prilike u zdravstvu. Treba razvijati nove vještine da budu bolji u pristupu pacijentima, komunikaciji i uslužnosti jer će to biti standard", dodao je direktor poliklinike Sinteza.

U HAKOM-u očekuju da će u narednih pet do šest godina doći do "eksplozije" usluga i rješenja na 5G-u, što će biti vidljivo u svim područjima života i rada, od prometa, automobilske industrije, zdravstva do energetike.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene na tržištu elektroničkih komunikacija i 5G-a rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije. Ipak, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada, ističe Gosta.

Dodajmo i kako se postotak stanovništva pokrivenog 5G-om u Europi gotovo udvostručio između 2020. i 2021., dosegnuvši 62 posto prošle godine u usporedbi s 30 posto 2020. godine.

Nedavno izvješće Udruženje operatera europskih telekomunikacijskih mreža (ETNO) pokazalo da je Europa dostigla ključne 5G i optičke prekretnice, ali da i dalje zaostaje za globalnim konkurentima, SAD-om i Južnom Korejom.

Skupina za suradnju u području sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava donijela je 2020. paket instrumenata EU-a za kibersigurnost 5G mreža u kojemu se navodi niz strateških i tehničkih mjera te mjera potpore za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama 5G mrežama. Taj paket, koji su odobrili Komisija i Europsko vijeće, donesen je samo devet mjeseci nakon što su Europski parlament i Vijeće prvi put izrazili svoju zabrinutost za sigurnost 5G mreža.

U ožujku 2019. Europski parlament izrazio je zabrinutost zbog činjenice da bi s kineskim dobavljačima 5G opreme mogao biti povezan sigurnosni rizik za EU zbog zakona koji se primjenjuju u njihovoj zemlji podrijetla. Istog je dana Komisija u svojem strateškom pregledu o odnosu EU-a i Kine istaknula da je EU-u potreban zajednički pristup sigurnosti 5G mreža kako bi se zaštitio od potencijalno ozbiljnih posljedica za sigurnost ključne digitalne infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:22