HYDRA MARKET

U Njemačkoj je detektirana i ugašena najveća tržnica na Dark Webu

Samo tijekom 2020. godine tamo je ostvarena trgovina u vrijednosti 1,23 milijarde eura

Ilustracija

 Ladanifer/Alamy/Alamy/Profimedia

Središnji ured za borbu protiv internetskog kriminala (ZIT) - i Federalni ured kriminalističke policije (BKA) detektirali su u Njemačkoj najveću ilegalne Darknet tržnice na svijetu "Hydra Market", te ju zatim ugasili. Zaplijenjeni su poslužitelji ove tržnice, te 543 bitcoina, ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura.

Ovim zapljenama prethodile su opsežne istrage koje BKA i ZIT provode od kolovoza 2021. godine i u koje su uključene i američke vlasti.

Primarni fokus istrage bio je na trgovini ilegalnim narkoticima. Na ovoj tržnici registrirano oko 17 milijuna kupaca i preko 19.000 računa prodavača. Bila je to ilegalna darknet tržnica s najvećim ukupnim prometom na svijetu. Samo tijekom 2020. godine tamo je ostvarena trgovina u vrijednosti 1,23 milijarde eura.

Kibernetički kriminal i dalje predstavlja rastuću prijetnju sigurnosti onima koji žive i posluju u EU-u.

Europolova procjena prijetnje od organiziranog kriminala na internetu pokazuje da je ubrzana digitalizacija povezana s pandemijom koronavirusa značajno oblikovala razvoj niza kibernetičkih prijetnji. Kibernapadi i kiberkriminalitet sve su češći i sofisticiraniji u cijeloj Europi te usmjereni na objekte kritične infrastrukture kao što je energetska, zdravstvena i prometna. Procjenjuje se da će taj trend ubuduće rasti jer se očekuje da će 22,3 milijarde uređaja diljem svijeta do 2024. biti povezano internetom stvari. Europski parlament u lipnju prošle godine usvojio rezoluciju o strategiji EU-a za kibersigurnost za digitalno desetljeće. Europarlamentarci su od Komisije tražili pooštravanje standarda EU-a o kibernetičkoj sigurnosti povezanih uređaja, aplikacija i operativnih sustava. EU zastupnici su također pozvali države članice i Komisiju da udruže svoja sredstva kako bi ojačale stratešku otpornost EU-a i smanjile ovisnost o stranim tehnologijam

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:07