South Central Ventures

U pet godina prvi hrvatski VC fond doveo 77,6 milijuna eura investicija u startupe

U Hrvatskoj je ovaj VC fond sudjelovao u realizaciji 35,5 milijuna eura investicija u Agrivi, AdScanner, Cognism, Sentinel, Bulb i Daibau
Jure Mikuž

Prvi hrvatski VC fond South Central Ventures, težak 40 milijuna eura, objavio je da je u pet godina poslovanja samostalno i u grupi investirao u startupe u regiji čak 77,6 milijuna eura. South Central Ventures (SCV), koji je i prvi VC fond u koji je investirala Republika Hrvatska, dosad je investirao u ukupno 28 startupa u pet država regiji. U Hrvatskoj je SCV, zajedno s co-investitorima, sudjelovao u realizaciji 35,5 milijuna eura vrijednih investicija u šest startupa.

Jure Mikuž, suosnivač i partner u South Central Venturesu kaže da se startup zajednica u Hrvatskoj iznimno brzo razvija i pokreće se sve više inovativnih projekata temeljenih na najnovijim tehnologijama.

“Ponosan sam da smo kao prvi fond rizičnog kapitala u regiji mogli podržati stasanje i razvoj inovativnih projekata u Hrvatskoj i čitavoj regiji, koji su danas prepoznati kao vrijedne i uspješne kompanije koje ubrzavaju digitalnu transformaciju, doprinose razvoju čitave startup zajednice, ali i dinamiziraju nacionalna gospodarstva u ovoj regiji”, kaže Mikuž.

Od hrvatskih kompanija, SCV je već u dvije runde financiranja podržao rast Agrivija koji razvija softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Agrivi je jedan od top 10 takvih rješenja globalno, najbolje u Europi i Agrivi je ujedno jedan od Novac.hr TOP10 startupa za pratiti u 2021 godini. Nadalje, SCV je investirao u AdScanner, koji razvija pametne sustave analize TV oglasa, a koji koristi više od 50 brendova u nekoliko europskih zemalja, AdScanner je također jedan od Novac.hr TOP10 startupa za pratiti u 2021 godini, kao i Cognism. Cognism je cjelovito AI rješenje za unaprjeđenje prodaje koji već sada posluje s više od 700 kompanija globalno i zapošljava više od 180 radnika. Cognisma bilježi značajan rast prihoda iz mjeseca u mjesec te jedan su od najpoželjnijih poslodavaca u Velikoj Britaniji.

SCV je investirao i u Sentinel Marine, koji razvija pametno rješenje za telematiku i nadzor brodica te koji je svjetski lider po broju vlasnika brodica koji ih koriste. Investirao je i u Bulb, koji razvija napredne platforme za digitalizaciju korisničke podrške, a koji je nedavno krenuo u stratešku suradnju s M+ Grupom.

Konačno, SCV je investirao i u DaiBaua, platformu koja spaja korisnike s izvođačima građevinskih radova i koja u Hrvatskoj posluje pod brendom eMajstor by DaiBau. Riječ je o startupu koji je lider u svojoj branši na nekoliko europskih tržišta, a nedavno je dobio i investiciju od Henkela.

Od drugih zemalja iz regije, SCV je investirao u četrnaest startupova u Srbiji, pet u Makedoniji, jedan na Kosovu i dva u Crnoj Gori.

“Ova pandemija je samo dodatno ubrzala razvoj tih kompanija u koje smo investirali upravo zbog njihove iznimno jake tehnološke pozadine, a posebno smo ponosni na timove iz tih kompanija koji nisu propustili priliku za velike poslovne iskorake u godini iza nas koja je od svih nas tražila veliku prilagodbu i dodatan napor”, kaže Mikuž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:39