STARTUP NATJECANJE

U petak i subotu grad Split će biti pozornica inovacija, novih tehnologija i ideja

Treće izdanje sveučilišnog natjecanja Stup! 2022. održava se 17. i 18. lipnja, predstavit će se 42 tima sa 21 sveučilišta iz 16 zemalja

Natjecanje u prvi plan stavlja studente, startupe i Split

 Studentski poduzetnički inkubator

Split je i ove godine globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva, 17. i 18. lipnja održava se treće izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja Stup!2022.

U skladu sa svojim temeljnim postulatima – poticanju razvoja startupa i poduzetničkih vještina kod mladih, natjecanje organizira Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije putem projekta ICT županija.

Ovogodišnje natjecanje održava se u hibridnom izdanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Video prijenos samog događaja biti će dostupan na službenoj web stranici.

Kako poručuju organizatori, natjecanje u prvi plan stavlja – studente, startupe te Split kao mjesto događaja. Kroz manifestaciju se želi natjecateljima i posjetiteljima omogućiti međusobno povezivanje, unapređenje poduzetničke kulture među studentima, te razmjenu ideja i iskustava na međunarodnoj razini. U dva dana, koliko traje ovogodišnja manifestacija, grad Split će biti pozornica inovacija, novih tehnologija i ideja, kojima će sveučilišni projekti pokušati osigurati pažnju renomiranih stručnjaka, potencijalnih klijenata i investitora.

STup! konferencija će okupiti lokalne i međunarodne startupe, poduzetnike, predstavnike inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora, pa će se tako, osim natjecatelja, predstaviti i investitori i akceleratori s programima namijenjenim mladim inovatorima i startupima. Na natjecanju će se predstaviti 42 odabrana startup tima koji predstavljaju 21 sveučilišta iz 16 zemalja diljem svijeta.

Na natjecanju će sudjelovati startupi koji će predstaviti sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchersteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija).

Sveučilišni startupi natjecat će se prema kategorijama u kojima djeluju, a obuhvaćene kategorije su: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

Članovi žirija i govornici su iskusni stručnjaci iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, a koji dolaze kao predstavnici respektabilnih poduzetničkih institucija iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i Hrvatske. U žiriju će sudjelovati: Maciej Kraus, partner u investicijskom fondu Movens Growth Equity; Gergely Balázs, investicijski menadžer u Vesspuci Partners; Alena Hloba, predstavnica najveće poduzetničke konferencije u srednjoj i istočnoj Europi “Wolves Summit”; Jonathan Steinberg, partner u investicijskom fondu Mountside Ventures; Tessa McIver, predstavnica MIT Enterprise Forum CEE; Stevica Kuharski, predstavnik investicijskog fonda Fil Rouge Capital; Andreas Spechtler, vlasnik i direktor akceleratora Silicon Castles; Iva Rakočević, predstavnica Kavedon Kapital; Ivana Čuljak, direktorica poslovnih operacija u Invento Capital Partners, nacionalnom EIT Urban Mobility HUB-u za Hrvatsku i Maja Brkljačić, potpredsjednica CRO STARTUP, udruženja koje okuplja hrvatski startup ekosustav.

Uz natjecateljski dio gdje će prezentacije održati startup timovi, održat će se i 3 pozvana predavanja te jedan poslovni panel, redom: Maciej Kraus na temu “Pricing = best justification for your product-market fit”; Andreas Spechtler na temu “From the Idea to Global Success”; Veronica Kirin na temu “Building Your Empire: How to scale your business without losing your sh*t”; Business panel: Universities & Innovation.

Najbolji tim ponijet će titulu “Najbolji sveučilišni startup 2022.” čime osigurava brojne nagrade. Glavne nagrade osigurali su: Wolves Summit - sudjelovanje i izlaganje na najvećoj poslovnoj konferenciji u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja startupe i investitore; Infobip - tri startupa bit će nagrađena s 20.000, 15.000 i 10.000 $ u Infobipovim kreditima; Silicon Castles - najbolji timovi osigurat će sudjelovanje na “Startup Executive Academy” koju izvodi Silcon Castles, strateški poslovni akcelerator iz Austrije; EIT Urban Mobility - za najbolje timove u kategoriji mobilnosti i transporta, dvomjesečni program priprema za EIT akceleracijski program koji osigurava 30.000 € investicije za startupe.

Najbolji startupi mogu osvojiti i vrijedne nagrade u vidu licenci za različite korisne startup alate, kao što su SendPulse, TeamGantt i Pixlr.

Ovo natjecanje je idealna prilika sveučilišnim startupima da se povežu sa međunarodnom startup zajednicom i dođu u vidokrug startup investitorima iz Europe, poručuju iz Studentskog poduzetničkog inkubatora.

Podsjetimo kako su na prethodnom natjecanju studentski timovi pokazali svoje ideje o temama koje su na tragu ključnih europskih prioriteta okrenutih zelenoj i digitalnoj tranziciji. Krajem travnja 2021. Europski je parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnojj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta. Primjerice, Europsko vijeće i Parlament donijeli su lani u svibnju odluku o Strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju za razdoblje od 2021. do 2027. pri čemu je istaknuto kako je za uspješnost inovacijskih ekosustava potrebna kombinacija znanja, ulaganja, infrastrukture i talenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:12