POKRENUT KOHESIO

‘U projektima financiranima sredstvima kohezijske politike neće biti nikakvih tajni‘

Prikupljene su sve informacije o više od 1,5 milijuna projekata u svih 27 država članica financiranih iz EU fondova

Povjerenica Elisa Ferreira

 Julien Warnand/Afp/Profimedia

Europska komisija je u četvrtak, na početku 8. kohezijskog foruma koji se održava 17. i 18. ožujka, pokrenula javnu internetsku platformu Kohesio na kojoj su prikupljene sve informacije o više od 1,5 milijuna projekata u svih 27 država članica financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda (ESF) od 2014.

To je prvi put, istaknuli su iz EK, da se stvara i stavlja javnosti na raspolaganje takva sveobuhvatna platforma s podacima o projektima, koja će biti dostupna na svim jezicima EU-a. Za njezinu uspostavu potrebna je bila bliska suradnja s upravljačkim tijelima u državama članicama ili regijama jer kohezijskim projektima upravljaju nacionalna i regionalna tijela.

- Kohesio nudi nikad veći skup informacija kako bi se pokazao doprinos kohezijske politike jačanju Unije. Zahvaljujući Kohesiju kohezijska politika postaje još otvorenija i transparentnija. U samo nekoliko klikova svatko može pročitati kako EU ulaže u svoje regije i gradove kako bi potaknuo konvergenciju te gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju – izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Također je istaknula kako se ovim novim alatom dopunjuje izvješće o koheziji, koje je objavljeno prošlog mjeseca, i otvorena podatkovna platforma za kohezijsku politiku.

- U projektima financiranima sredstvima kohezijske politike neće biti nikakvih tajni! - poručila je Ferreira.

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit kazao je kako sredstva EU-a mogu donijeti stvarnu promjenu nabolje svima u EU-u, a posebno onima kojima je ta potpora najpotrebnija.

- Europski socijalni fond pomaže ljudima da pronađu posao, radnicima i poduzećima da steknu vještine potrebne za pravedan, zelen i digitalan oporavak te jača socijalnu uključenost. Kohezijski fondovi usto mogu poslužiti državama članicama da pomognu onima koji bježe od ruske invazije na Ukrajinu. Na novoj platformi nalaze se priče iza mnogih projekata koje financira EU, a na temelju kojih se ulaže u ljude i regije – izjavio je. Schmit.

Iz Europske komisije poručuju kako je Kohesio koristan alat za sve. Ističu kako je impresivno bogatstvo podataka pokazatelj velikog doprinosa kohezijske politike gospodarskoj, teritorijalnoj i socijalnoj koheziji regija EU-a te zelenoj i digitalnoj tranziciji, koji se ostvaruje provedbom i financiranjem različitih prioriteta politika u državama članicama. Ujedno se potiču utvrđivanje i razmjena primjera dobre prakse među regijama i državama članicama.

Kohesio može ponuditi: standardizirane podatke o 1,5 milijuna projekata iz financijskog razdoblja 2014. – 2020., uključujući poveznice na odgovarajuće programe i fondove, standardizirane podatke o 500.000 korisnika projekata i stanju provedbe projekata, podatke o više od 300 operativnih programa u svih 27 država članica, interaktivnu kartu koja omogućuje geografsko dohvaćanje podataka i prijevod svih informacija na sve jezike EU-a.

Izdvajajući neke primjere kohezijskih projekata na Kohesiju, moguće je vidjeti kako se iz EFRR-a podupire stvaranje digitalne platforme u zajednici u Francuskoj. Iznijet će se i informacije o projektu u Irskoj u okviru programa Youthreach koji se financira iz ESF-a, a kojim se podupire mlade koji su rano napustili školovanje da to premoste i poduzmu prve uspješne korake prema zapošljavanju. Samo od 2014. do 2020. taj je program imao doticaja s 14.000 mladih. Naposljetku, Kohesio može pokazati kako Kohezijski fond pridonosi poboljšanju željezničkih veza u Češkoj, itd.

Nedavno objavljeno 8. izvješće o koheziji pokazalo je da je kohezijska politika doprinijela smanjenju teritorijalnih i socijalnih razlika među regijama u EU-u.

Novim programima kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027. nastavit će se ulagati u regije i ljude, u bliskoj koordinaciji s financijskim kapacitetima paketa NextGenerationEU.

- U nadolazećim godinama Europska unija će ponajviše biti usredotočena na zelenu i digitalnu tranziciju koje će donijeti nove mogućnosti i prilike, ali će i iziskivati znatne strukturne promjene koje mogu dovesti do novih regionalnih razlika. Problem je što nisu sve države članice i regije u jednakoj mjeri spremne za digitalnu i zelenu tranziciju, prvenstveno što se tiče infrastrukture – istaknuo je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol govoreći o tom izvješću.

Europski parlament je u lipnju 2021. dao zeleno svjetlo za tri fonda EU-a za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, ukupno vrijedna 243 milijarde eura. Namijenjeni su borbi protiv klimatskih promjena, socijalne programe, održivi urbani razvoj i potporu za oporavak od pandemije COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:34