EP Think Tank 2020

Umjetna inteligencija će do 2035. povećati produktivnost rada do 37 posto

Zeleno i kružno gospodarstvo, zdravstvo, moda i turizam samo su neke od industrija u kojima Europski parlament očekuje ubrzani razvoj umjetne inteligencije u Uniji
 Matija Djanjesic/Cropix

Gospodarstvu umjetna inteligencija može omogućiti razvoj nove generacije proizvoda i usluga, navodi Europski parlament kojem je upravo ta tehnologija jedan od glavnih fokusa za buduću regulaciju.

Do 2035. godine očekuje se da će primjena umjetne inteligencije kao ispomoći radnicima povećati produktivnost rada u Uniji za 11-37 posto. Do tih je pokazatelja došao Think Tank 2020 Europskog parlamenta.

Primjena umjetne inteligencije posebno je izražena u ponudi najvećih internetskih kompanija poput Googlea, Facebooka i Amazona.

Googleova tražilica tako u pozadini koristi umjetnu inteligenciju da bi bolje razumjela upit koji joj korisnik postavlja. Facebook umjetnu inteligenciju koristi kako bi personalizirao sadržaj koji prikazuje korisnicima na Feedu. Amazon pak umjetnu inteligenciju koristi za preporučivanje proizvoda.

Sve tri kompanije na taj način povećavaju svoje prihode.

U Hrvatskoj se umjetna inteligencija koristi i na televizorima, odnosno na IPTV uslugama operatera, gdje preporučuje koje filmove i serije bi još mogli pogledati. Na taj način poboljšavaju korisničko iskustvu.

Primjene umjetne inteligencije su brojne.

Europski parlament posebno očekuje razvoj umjetne inteligencije u sektorima u kojima europske tvrtke već imaju snažne tržišne pozicije. To su zeleno i kružno gospodarstvo, industrija proizvodnje strojeva, poljoprivreda, zdravstvo, moda i turizam.

Parlament navodi da primjena umjetne inteligencije može povećati prodaju, poboljšati održavanje strojeva, povećati proizvodnju i kvalitetu, poboljšati korisničku uslugu, kao i uštedjeti energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38