rezolucija

‘Usvajanje ovog izvješća velikom većinom vrlo je dobar signal za platformske radnike‘

Trenutni europski okvir ne bavi se platformskim radom i svim promjenama koje je on donio na tržište rada
Ilustracija
 Ivo Ravlic/Cropix

Platformski radnici trebali bi imati jednak pristup socijalnoj zaštiti kao i svi drugi radnici, odlučno su istaknuli zastupnici odbora Europskog parlamenta za građanske slobode i pravosuđe.

Rezolucijom usvojenom s 44 glasova za, dva protiv i 8 suzdržanih, članovi odbora složili su se kako rad putem internetskih platformi može stvoriti mogućnosti zapošljavanja i smanjiti barijere za ulazak na tržište rada, ali također su izrazili zabrinutost zbog loših radnih uvjeta i lažnog samozapošljavanja.

Parlament je pozvao Komisiju da, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima i javnošću, predstavi prijedlog direktive koja će jamčiti prava platformskih radnika i pozabaviti se specifičnostima ove vrste posla.

Budući da su radnici na internetskoj platformi često izloženi povećanim zdravstvenim i sigurnosnim rizicima, svi platformski radnici koji rade na za to određenoj lokaciji (poput vodoinstalatera, čistača i električara) moraju biti opremljeni odgovarajućom osobnom zaštitnom opremom, a oni koji su rade u prijevozu i isporuci (taksisti i dostavljači) moraju imati zajamčeno osiguranje od nezgode, ističu europarlamentarci.

S obzirom na to da takvim radnicima algoritam određuje prirodu i intenzitet rada, usvojena rezolucija zahtijeva pravo na transparentne, nediskriminirajuće i etičke algoritme. Algoritam bi uvijek trebao imati ljudski nadzor i njegove odluke moraju biti etične, odgovorne, osporive i po potrebi reverzibilne.

„Usvajanje ovog izvješća velikom većinom vrlo je dobar signal za platformske radnike. Moramo neprestano težiti nužnoj ravnoteži između mogućnosti i fleksibilnosti koje nude novi oblici zapošljavanja povezani s digitalnim razvojem i zaštitom svojstvenom našem europskom socijalnom modelu ”, rekla je izvjestiteljica, francuska zastupnica Sylvie Brunet (Renew).

Vrlo važno pitanje novih oblika zapošljavanja je i mogućnost osnivanja i pridruživanja radničkim sindikatima. Rezolucija ističe da su sloboda udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje temeljna prava svih radnika, te stoga naglašavaju da bi direktiva o radnicima koji rade putem platformi trebala osigurati ostvarivanje tih prava.

Također zastupnici pozivaju Komisiju da razmotri uspostavljanje europske oznake kvalitete koja bi isticala platforme s kvalitetnim radnim uvjetima, a kako bi korisnici, radnici i potrošači donijeli informirane odluke o platformama i za rad izabrali onu koja im najbolje odgovara.

Trenutni europski okvir ne bavi se platformskim radom i svim promjenama koje je on donio na tržište rada. U svom Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava, Europska komisija najavila je da će predstaviti zakonodavnu inicijativu za poboljšanje uvjeta rada radnika. Donošenje inicijative će se temeljiti na dvofaznom savjetovanju sa socijalnim partnerima koje je pokrenuto u veljači ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:36