digitalizacija

Vijeće EU-a postiglo dogovor o financiranju superračunala i kvantnih računala

Računalstvo visokih performansi (HPC) odnosi se na računalne sustave (‘superračunala‘) s iznimno visokom računalnom snagom koji mogu riješiti vrlo složene i zahtjevne probleme
 Seventyfour Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Vijeće EU-a postiglo je dogovor o financiranju superračunala i kvantnih računala, čime se utire put razvoju sljedeće generacije digitalnih tehnologija u Europi.

Novi nacrt uredbe usklađen je s višegodišnjim financijskim okvirom EU-a za razdoblje do 2027., i omogućuje javno-privatnom partnerstvu upotrebu sredstava iz programa Obzor Europa, Digitalna Europa i Instrument za povezivanje Europe. Uredbom o Zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) se također uzimaju u obzir najnovija tehnološka dostignuća, kao što je kvantno računalstvo.

"Superračunala i kvantno računalstvo pokretači su podatkovnog gospodarstva. Iskorištavaju tehnologije kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost u svrhu uvođenja aplikacija koje će dovesti do napretka u ključnim područjima kao što su zdravstvo i klimatske promjene. O njima ovisi naš prijelaz na digitalno gospodarstvo", izjavio je Manuel Heitor, portugalski ministar znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja.

Zajedničko poduzeće EuroHPC pokrenuto je 2018. godine s namjerom objedinjavanja resursa iz EU-a, 32 zemalja suradnica i dvaju privatnih članova - Europske tehnološke platforme za računalstvo visokih performansi i Udruženja za vrijednost velike količine podataka.

Računalstvo visokih performansi (HPC) odnosi se na računalne sustave („superračunala”) s iznimno visokom računalnom snagom koji mogu riješiti vrlo složene i zahtjevne probleme. Njime se omogućuje da ključne tehnologije, kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost, iskoriste potencijal gospodarstva velikih količina podataka.

Komisija je 2020. godine najavila ulaganja u kvantna računala i superračunala.

Prema novom sporazumu, Vijeće EU-a donijelo je određene izmjene tog prijedloga.

Novim nacrtom uredbe pruža se "pravna jasnoća i predvidljivost" financijskih doprinosa usklađenih s Obzorom Europa.

Vijeće je također uspostavilo koordinacijski mehanizam za centralizirano upravljanje financijskim doprinosima u skladu s Obzorom Europa i državama sudionicama dodijelilo pravo veta na upotrebu nacionalnih doprinosa za korisnike s poslovnim sjedištem u njihovim zemljama.

Također, predviđa se mogućnost financiranja nadogradnje postojećih superračunala u vlasništvu ili suvlasništvu Zajedničkog poduzeća; pojašnjavaju se ustroj i odgovornosti različitih tijela te se utvrđuje da administrativne troškove snosi samo EU. Nova uredba obuhvaća proračun od 8 milijardi eura.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta, Maria da Graça Carvalho (EPP), izrazila je zadovoljstvo odlukom Vijeća.

"Uspjeh ove inicijative u velikoj mjeri ovisi o uključenosti, pristupu i svijesti koju uspije stvoriti među zainteresiranim stranama", rekla je Maria da Graça Carvalho. "To znači da moramo osigurati da svi korisnici, uključujući mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća, imaju pristup infrastrukturi i uslugama, kao i znanstvenim i komercijalnim spremištima podataka."

EuroHPC je prvo javno-privatno partnerstvo Obzora Europe koje je prošlo kroz ruke Europskog parlamenta u četvrtak, 27. svibnja, a onda je Vijeće dan kasnije imalo završnu riječ o uredbi. Na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost (svemir i istraživanja) sudjelovao je i državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ivica Šušak. Na sastanku je dogovoreno stajalište o EuroHPC-u. Nakon što se izvješće Parlamenta predstavi na plenarnoj sjednici, u drugoj polovici lipnja, Vijeće će moći zatvoriti dosje ovog ljeta.

Očekuje se da će Europski parlament usvojiti svoja stajališta o deset preostalih partnerstava u rujnu, nakon glasanja u ITRE-u u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:52