ADVANCED TECHNOLOGY DAYS

Više od 300 sudionika pohodilo je pedesetak predavanja na tehnološkoj konferenciji u Zagrebu

Ova konferencija se fokusirala isključivo na inženjerske teme i pristup bez marketinških i prodajnih predavanja, zbog čega je s godinama stekla naklonost mnogih u IT zajednici

Tomislav Tipurić, Kristijan Glibo, Ivan Marković i Igor Pavelković na konferenciji Advanced Technology Day

 Humski Jan

Posljednje dvije godine IT sektor u Hrvatskoj ostvario je brojne uspjehe, tehnologija je postala oslonac za poslovanje svim industrijama, a tijekom 2020. dobili smo i prva dva jednoroga.

Sve je to bila dobra uvertira za 16. izdanje Advanced Technology Day, jedne od najvećih tehnoloških konferencija na ovim prostorima, koja se nakon jedne preskočene godine ponovno održala uživo i to u zagrebačkog Mozaik Event Centru.

Tijekom dva dana trajanja, konferencija je okupila 300 članova hrvatske IT zajednice koji su imali prilike poslušati više od 50 predavanja vodećih domaćih i stranih IT stručnjaka.

Naglasak je bio na zanimljivim slučajevima primjene pojedine tehnologije, predavanjima koja su dala dublji uvid u pojedina rješenja i alate te prilikama za međusobno druženje i razmjenu iskustava sudionika i predavača.

Za razliku od mnogih drugih konferencija, Advanced Technology Days fokusira se isključivo na inženjerske teme i pristup bez marketinških i prodajnih predavanja, zbog čega je s godinama stekla naklonost mnogih u IT zajednici.

Ove je godine u fokusu bilo devet ključnih tema - multi-cloud svijet, razvoj web rješenja, razvoj mobilnih rješenja, serverless tehnologije, kontejneri i DevOps, moderne podatkovne tehnologije, umjetna inteligencija, hibridni oblak i poslovna IT rješenja.

Predstavnici organizatora Ivan Marković (Unitfly) i Tomislav Tipurić (Nephos) istaknuli su da se na Advanced Technology konferenciji uvijek govorilo o tehnologijama budućnosti i otvaralo nove teme. O tome se posebno pričalo na okruglom stolu 'Iz trenda u svakodnevicu – od clouda i AI-a do blockchaina'.

Panelisti su osim spomenutih tehnologija izdvojili kibernetičku sigurnost, edge computing, kvantno računalstvo i AR/VR.

Proces prihvaćanja clouda jako se ubrzao u posljednjih godinu i pol, a problem nije sa sigurnošću, već s povjerenjem, istaknuli su panelisti.

Tipurić je istaknuo kako je količina i brzina stjecanja novih korisnika koji su sustavi morali pretrpjeti uvelike stavila izazov pred sigurnosnim timom.

- Realnost se promijenila. Priča zatvorene tvrđave je gotova i pristup se mora mijenjati. Tako dolazimo do pristupa koji se zove zero trust koji predstavlja novi način razmišljanja i postavljanja sustava te mijenja paradigmu sigurnosti. Ta priča oko kibernetičke sigurnosti i šireg prihvaćanja zero trusta nas tek očekuje – kazao je Tipurić.

Pitanje povjerenja usko je povezano s umjetnom inteligencijom, odnosno s odgovornim korištenjem AI-ja. Tu će IT stručnjaci imati sve veću odgovornost i sve veću ulogu kad će s vladama svijeta krenuti u razgovore o tome kako se podaci prikupljaju, obrađuju i što će s njima napraviti. U jednom trenutku, spomenulo se i stvaranje tzv. AI Hipokratove zakletve kojom bi se inženjeri zakleli da nikad u životu neće napisati, održavati ili prodati softver koji će naštetiti drugom ljudskom biću.

Što se robotike tiče, panelisti, među kojima su bili Kristijan Glib (Beyondi), Ivan Marković(Unitfly) i Igor Pavleković (Microsof), istaknuli su kako prvi puta imamo tehnologije pomoću kojih možemo analizirati procese. A nakon što se izmjeri proces, moguće je napraviti jako puno pozadinskih automatizacija. Upravo te tehnologije koje mogu jako utjecati na kvalitetu ljudskog života, trebaju se odgovorno razvijati.

Također, zaključili su kako će tehnologije poput blockchaina, kvantnog računalstva, ali i AR/VR-a, tek pokazati kako koriste u industriji, medicini i u privatnom životu, odnosno koliko uistinu imaju realnu primjenu u realnom svijetu.

Od zanimljivih predavanja možemo izdvojiti ono Dalibora Kofjača i Marijane Presečki (Ekobit) koji su publici predstavili pojam proširene stvarnosti, njezino korištenje u poslovnom svijetu i način na koji su naočale proširene stvarnosti pronašle svoje mjesto u poslovnom okruženju. Ivan Marković i Bruno Dobrota (Unitfly) predstavili su Process Mining, disciplinu koja donosi set tehnika za podršku unaprjeđenju poslovnih procesa temeljenih na činjenicama, a Bojan Hadžisejić (Nephos) je objasnio ključne pojmove 5G tehnologije i njihov utjecaj na arhitekture budućih rješenja. Što se tiče automatizacije, sudionici su mogli naučiti nešto više o tome iz predavanja Dalibora Raičkovića (100 POSTO – Inovativna IT rješenja) koji je na primjeru razvoja softvera za digitalizaciju poslovanja i upravljanje financijskim podacima istaknuo najveće izazove s kojima se susreo, ali i kako ih je riješio tijekom procesa razvoja.

Spomenimo još kako napredne tehnologije predstavljaju ogroman potencijal rasta za Europu. Tehnologije kao što su Internet stvari, industrijski podaci, napredna proizvodnja, robotika, 3D ispis, blockchain tehnologije i umjetna inteligencija nude niz mogućnosti koje će omogućiti europskoj industriji da proširi svoje vodstvo na tržištima. Europska komisija razvila je niz projekata koji prate razvoj naprednih tehnologija u industriji i pružaju potporu malim i srednjim poduzećima, a Europski parlament je u rezoluciji o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u svibnju 2021. istaknuo kako je apsolutno važno stvaranje potpuno funkcionalnog jedinstvenog digitalnog tržišta u korist potrošača i poduzeća. Europarlamentarci su stoga zatražili uklanjanje prepreka funkcioniranju jedinstvenog digitalnog tržišta i poboljšanje upotrebe umjetne inteligencije za europske potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:23