DIGITALIZACIJA

WindWard jedriličarskim klubovima donosi novi vjetar

Rriječ je o digitalnoj platformi iza koje stoje četiri mlada IT stručnjaka, kojima je cilj objediniti cijeli lanac vođenja kluba i organiziranja regate, te na taj način korisnicima smanjiti troškove
Nikola Tandara
 Ante Cizmic/Cropix

Osvojeno treće mjesto u šestom izdanju programa Studentskog poduzetničkog inkubatora na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, projektu WindWard dalo je još jedan vjetar u željenom smjeru. Iza ovog projekta stoji tim u sastavu: Nikola Tandara, Ante Đonlić, Tomo Kulušić i Dživo Jelić, a riječ je o digitalnoj platformi koja jedriličarskim klubovima umnogome olakšava organizaciju regata.

Zajedno s ostalim timovima, koji su uz pomoć mentora u Studentskom poduzetničkom inkubatoru savladavali poslovne vještine i razrađivali svoje ideje i poslovne planove, na svečanom završetku te studentske poslovne akademije nazvanom SPI Demo Day 2021. predstavili su WindWard stručnom žiriju i postigli zapažen uspjeh.
O tome kako se rodila ideja o izradi ove interaktivne platforme, te kakva su im daljnja očekivanja govorio nam je Nikola Tandara.

- Napravili smo online platformu koja automatizira i olakšava vođenje nautičkih klubova, te organiziranje regata. Do sada su klubovi sve to morali raditi ručno, koristili su desetak vrsta alata, a najčešće olovku i papir. Imamo konkurenciju na svjetskom tržištu, ali nitko to nije pokrio kao mi. Oni to rade većinom za velike elitne klubove i marine, ali nama je cilj pokriti sve – kazuje nam Nikola dok razgovaramo u prostoru Studentskog poduzetničkog inkubatora.

Kaže i kako se Dživo bavi jedriličarstvom i dobro zna što sve treba napraviti u organizaciji regate. Nekada su kao studenti radili zajedno i kad su se našli u Splitu na kavi Dživo je predložio da se uhvate toga posla.

-Tako smo prošle jeseni krenuli u StartIT akademiju koju organizira ICT županija i do sada ide stvarno dobro. Počeli smo tada istraživati tržište, shvatili smo da su naši potencijalni klijenti ostali u ranim 2000-im što se tiče rješenja koje koriste, nisu se digitalizirali u potpunosti. Sada se događa smjena generacija i prihvaćaju nove tehnologije – govori Nikola.

image
Split, 090621.
Ekonomski fakultet, ekipe koje su osvojile zapazeni rezultat na natjecanju Studentskog poduzetnickog inkubatora.
Na fotografiji: Nikola Tandara, Windeard.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix


Službeno će svoj proizvod lansirati u rujnu sa JK Split na europskom prvenstvu u klasi Šljuka. Inače, već imaju 35 različitih klijenata, testera i korisnika koji koriste platformu.

- Cilj nam je objediniti cijeli lanac vođenja kluba i organiziranja regate, te na taj način korisnicima smanjiti troškove. Imamo i dio za natjecatelje koji su na moru, koji radi offline, a kad smo testirali ovaj organizacijski dio pokazalo se da korisnicima smanjuje vrijeme potrebno za organizaciju za nekih 20-tak posto, a time i troškove – kaže Nikola.

Dodaje kako imaju i inteligentni tracker za opremu koji prati troškove. Događa se, naime, da se tokom regate izgube ili unište razni dijelovi opreme, nitko nije odgovaran pa klubovi snose trošak. Sada se to prati. Također mogu pratiti trošak goriva, depozite, praktički WindWard im pruža sve što je potrebno za jednu regatu.

Do sada je program Studentskog poduzetničkog inkubatora prošlo 170 polaznika, koji su otvorili preko 20 poslovnih subjekata.
Projekt WindWard jedan je od onih s kojim mladi IT stručnjaci nalaze svoje mjesto na startup sceni, a zahvaljujući timu koji stoji iza ovog projekta digitalizacija stiže i u područje sporta, konkretno organizaciju jedriličarskih regata.

Inače, digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Europska komisija i Parlament usvojili su cijeli niz politika kojima se jačaju europski kapaciteti u području novih digitalnih tehnologija, otvoraju nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, te podupiru digitalne vještine građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:45