REZOLUCIJA

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na pokretanje istrage prekršaja razotkrivenih u Pandorinim dokumentima

EU mora uvesti stroge mjere kako bi se zatvorile rupe u zakonu koje omogućuju masovno izbjegavanje plaćanja poreza, pranje novca i utaju poreza
Ilustracija
 Boumen Japet/Alamy/Alamy/Profimedia

Europarlamentarci su se složili da Komisija mora poduzeti pravne mjere protiv država članica koje ne provode pravila EU-a i upozorili kako je potrebna izmjena crne lista poreznih oaza EU-a.

U rezoluciji usvojenoj s 578 glasova 'za', 28 'protiv' i 79 suzdržanih, eurozastupnici su pozvali Komisiju na poduzimanje pravnih radnji protiv zemalja EU-a koje ne provode postojeće zakone i posebno kritizirali bivše i postojeće europske ministre i premijere koji su spomenuti u Pandorinim dokumentima.

Prozvani političari uključuju češkog premijera Andreja Babiša, predsjednika Cipra Nicosa Anastasiadesa, nizozemskog ministra financija Wopkea Hoekstru, bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i bivšeg malteškog ministra i europskog povjerenika Johna Dallija. Također, u rezoluciji se izravno kritiziraju predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Usvojenom rezolucijom nacionalna tijela EU-a se potiču na pokretanje temeljite istrage svih prekršaja otkrivenih u Pandorinim dokumentima koji uključuju njihovu nadležnost, uključujući revizije svih gore spomenutih pojedinaca.

Komisija bi trebala detaljno pregledati paket financijskih dokumenata koji su otkrili skrivenu imovinu i sumnjive poslovne prakse poznatih i bogatih osoba koje su koristile offshore račune kako bi utajile porez.

Komisija bi trebala, smatraju europski zakonodavci, utvrditi je li potrebno poduzeti pravne tužbe protiv nekih država članica, a europski javni tužitelj trebao bi procijeniti zaslužuju li otkrića pokretanje posebne istrage.

Europski parlament još je pozvao Komisiju i države članice da ulože veće napore u utvrđivanje stvarnih vlasnika fiktivnih poduzeća i razmjenu informacija o njima, ističući kako brojne zemlje EU-a kasne s provedbom postojećih pravila za sprečavanje pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza.

Od Komisije se traži i da iznese prijedloge o programima „zlatnih putovnica” i stjecanja prava na boravak, ističući kako je potrebno uložiti više sredstava i volje u rješavanje problema izbjegavanja i utaje poreza.

Naposljetku, eurozastupnici su ponovili da je postojeća crna lista poreznih oaza neučinkovita te su predložili nekoliko načina za njezino poboljšanje, uključujući proširenje popisa praksi koje su tipični pokazatelji porezne oaze i reformiranje postupka odlučivanja o uvrštenju zemalja na listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28