BIRD

‘Želimo biti oni koji će startupima otvoriti put do financiranja‘

‘Funkcioniramo po principu hop-on / hop-off sustava. Kad se pojavi tim vrijedan ulaska i ako ima mjesta, primamo ga na 6 mjeseci‘, kaže Krizmanić
 Bruno Konjevic/Cropix

U Zagrebu je otvoren prvi inkubator za startupe koji se bave umjetnom inteligencijom. Inkubator BIRD (prema engl. Business, Intelligence, Research & Development) novi je prostor od 450 četvornih metara, koji povezuje coworking, mentoring, investicije i suradnju startupa, otvorio tik do HUB-a 385, donedavno najvećeg privatnog suradnog prostora u Hrvatskoj. Krenuo je u tihom modu. Trenutačno zbog pandemije i epidemioloških mjera u prostoru inkubatora nisu u planu veće javne aktivnosti. Međutim, virtualno i djelomično u samom prostoru, BIRD je počeo suradnju sa sedam startupa, deset venture capital fondova i 40 mentora.

Dražen Oreščanin, suosnivač i predsjednik Uprave Poslovne inteligencije, IT tvrtke koja je pokrenula BIRD, kaže kako ideju da naprave vlastiti inkubator "kuhaju" još od travnja prošle godine.

U pravo vrijeme

- Vjerujem da inkubator pokrećemo u pravo vrijeme jer je zajednica okupljena oko hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, CroAI, pokrenula velik broj aktivnosti, što je rezultiralo većim zanimanjem šire zajednice za područje umjetne inteligencije - kaže Oreščanin.

BIRD je drugi domaći privatni inkubator koji je pokrenula neka tvrtka. Prethodno je vlastiti kompanijski inkubator pokrenula Algebra, koja planira nakon pandemije ponovo snažnije reaktivirati aktivnosti u svojem Algebra Labu. Algebra je za potrebe svojeg inkubatora i akceleratora preuzela Zagrebački inkubator poduzetništva. Usto, na početku je ugovorila suradnju te je na neko vrijeme bila ugostila i najveći hrvatski startup fond, Fil Rouge Capital. Poslovna inteligencija pri pokretanju BIRD-a usvojila je tu praksu. No, odvela ju je korak dalje.

image
Željko Krizmanić i Dražen Oreščanin
Bruno Konjevic/Cropix

Oreščanin pojašnjava da su u startu odlučili maksimalno se otvoriti prema što većem broju VC fondova. Tako je BIRD ugovorio suradnju sva su tri hrvatska VC fonda, Fil Rouge Capital, Feelsgood Capital i South Central Ventures, zatim mađarski Day One Capital, bugarski Eleven Ventures i LaunchHub Ventures, poljski Next Road Ventures, ali i kanadski Hitchikers Ventures, američki privatni ulagač Batalla Family Office te indijski VC fond Spring Up Capital.

Otvaranje prilika

- Išli smo za time da budemo mjesto na kojem startupima možemo otvoriti put prema financiranju, ne nužno iz Hrvatske nego i iz Europe i svijeta, a zato odmah otpočetka imamo generaciju startupa od kojih je jedan član ne samo izvan Hrvatske nego i izvan Europe. Riječ je o indijskom startupu Marksman Digital - kaže Oreščanin.

Dodaje da tom startupu žele otvoriti prilike za investiranje u Europi i Sjevernoj Americi. Marksman Digital razvija platformu za prodaju i kategorizaciju. Preostalih šest startupa je iz Hrvatske: AI-zyme, Merity, NeolightAI, Platepay, SciBiz i TriCor.

Željko Krizmanić, voditelj Inkubatora BIRD, kaže da su brzo popunili sve kapacitete.

- Inkubator funkcionira po principu hop-on / hop-off sustava. Kad se pojavi tim vrijedan ulaska u inkubator i ako ima mjesta, primamo ga na šest mjeseci, koliko traje program u kojem tim od početne ideje ili prototipa stvara proizvod spreman primiti investiciju i/ili izaći na tržište - kaže Krizmanić.

Oreščanin dodaje da kriza nije prepreka da se ide u investicije i da inkubator smatra važnim za poslovanje Poslovne inteligencije, ali da će kroz vrijeme imati i drugu poslovnu vrijednost. Prije svega da će ga komercijalizirati.

- Mi kao tvrtka mnogo ulažemo u ravnopravnost, edukaciju, certifikate i općenito društvenu odgovornost pa u tom smislu mislim da je važno da pružimo priliku da u te naše aktivnosti uključimo i širi krug ljudi, posebno mladih koji žele mijenjati stvari na bolje - zaključuje Oreščanin.

I indijski Marksman Digital smjestio se u prostor na Trešnjevci

Uz indijski startup Marksman Digital, trenutačno su svi ostali startupi u BIRD Inkubatoru iz Hrvatske. No, plan im je da ubuduće imaju barem polovicu startupa izvana. AI-zyme je domaći startup koji uz pomoć umjetne inteligencije traži nove sekvence proteina i enzima za primjenu u medicini i industriji. Nadalje, Merity je startup koji automatizira prikupljanje podataka zaposlenika i mjerenje zadovoljstva te naprednom analitikom daje preporuke za unapređenje poslovnih procesa. NeolightAI je startup koji kreira sustav za upravljanje zadovoljstvom gostiju u turizmu i komunikaciju s virtualnim agentom. PlatePay je startup koji omogućava plaćanje automobilskim registarskim tablicama i geolokacijski marketing na temelju analitike. SciBiz je startup koji gradi naprednu platformu za prodaju inovativnih materijala te povezivanje znanstvenih institucija i biznisa, a TriCor je startup čiji proizvod koristi tehnologiju i senzoriku iz odjeće za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:42