JULIAN DAVID

‘Zemlje koje ulože u svoje ljude i učine to kako treba, postat će centri vještina za ostatak svijeta‘

Prilike postoje, sada ih trebamo iskoristiti, kaže potpredsjednik udruge DigitalEurope

Julian David uključio se u konferenciju HGK o IT industriji

 Damir Krajac/Cropix

- Europa se treba usredotočiti na strateške pokretače digitalne strategije – podatke i povezivost. Od ostatka svijeta zaostajemo u implementaciji 5G mreže. Ovo je poziv na buđenje: sada je vrijeme da ulažete novac u širokopojasnu infrastrukturu – poručio je Julian David, potpredsjednik udruge DigitalEurope i direktor udruženja TechUK.

David se tvrtkama i IT stručnjacima obratio tijekom trajanja konferencije Hrvatske gospodarske komore o IT industriji. Podsjetio je da je EU predložila put u digitalno desetljeće, plan za digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva do 2030.

U sklopu te digitalne tranzicije na raspolaganju su nekoliko velikih projekata, uključujući program Digitalna Europa koja raspolaže sa 7,5 milijardi eura za nove tehnologije i Obzor Europa koja za istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija izdvaja oko 15 milijardi eura.

Također, sve države članice trebale su u sklopu NPOO izdvojiti 20 posto ulaganja za digitalnu tranziciju. Sveukupno, za europsko digitalno desetljeće na raspolaganju je 150 milijardi eura.

- Digitalna industrija ključna je za ekonomski rast EU. Dobra vijest je što raste 2,5 puta više nego druge industrije. Prilike postoje, sada ih trebamo iskoristiti – poručio je David.

Prema novom izvješću tvrtke rizičnog kapitala Atomico, europski tehnološki sektor jači je nego ikada. Ovo je prvi put da su europski startupovi prikupili više od 100 milijardi dolara u jednoj godini, a ukupna vrijednost kapitala europskih tehnoloških tvrtki na javnom i privatnom tržištu je po prvi put u 2021. premašila tri bilijuna dolara.

Što se tiče hrvatskih kompanija, 70 posto poduzeća u anketi HGK reklo je da će glavni izazov u narednim godinama biti zaposliti i zadržati kvalitetnu radnu snagu. No, David to pitanje nedostatka radne snage smatra izvrsnom prilikom za zemlje članice.

- One zemlje koje učine to kako treba, koje će uložiti u svoje ljude i pomoći im da steknu potrebne digitalne vještine, te će zemlje postati centri vještine širem društvu. Druga stvar koju vam preporučujem da tražite talente izvan svoje zemlje, pogotovo u Indiji - rekao je David i pozvao IT stručnjake da se pridruže platformi DigitalEurope jer suradnjom mogu ostvariti bolje poslovne rezultate i kvalitetnije inovacije.

David također smatra da zakonodavni okviri trebaju biti pokretači, a ne utezi digitalnom rastu te je poručio zakonodavcima da pronađu ravnotežu između legislativa koje su prijateljski nastrojene prema inovacijama i legislativa kojima štite zajednicu.

Spomenimo još kako Europski parlament prati kako Komisija provodi plan strategije jedinstvenog digitalnog tržišta te je donio rezoluciju naziva „prema jedinstvenom digitalnom tržištuˮ. Europarlamentarci su u međuvremenu pripremili listu zakonodavnih prijedloga za rješavanje pitanja kao što su neopravdano geografsko blokiranje, usluge prekogranične dostave paketa, prekogranična prenosivost usluga internetskog sadržaja, revizija uredbe o suradnji u zaštiti potrošača, audiovizualne medijske usluge, ugovori o prodaji robe na internetu i drugoj prodaji robe na daljinu te ugovori o isporuci digitalnog sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:29