JAVNO SAVJETOVANJE EU

Žrtve traffickinga unutar EU uglavnom su žene kojima se trguje radi seksualnog iskorištavanja

Prema najnovijim dostupnim podacima od 2017. do 2018. registrirano je više od 14 tisuća žrtava unutar EU

Ilustracija

 Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska unija pokrenula je javno savjetovanje o borbi protiv trgovine ljudima, uključujući različite načine za jačanje, razvoj i modernizaciju postojećeg okvira.

Rezultati ovog javnog savjetovanja, u okviru kojeg će se građanima pružiti prilika za izražavanje stajališta, bit će polazište za evaluaciju i moguću reviziju Direktive EU-a o suzbijanju trgovanja ljudima.

Direktiva je inače okosnica djelovanja EU-a u borbi protiv trgovine ljudima od 2011. godine, kojom se uspostavljaju pravila u pogledu definiranja kaznenih djela i kazni u području trgovanja ljudima.

Međutim, u nedavnim izvješćima o napretku istaknuto je da se trgovina ljudima dodatno razvila i da dostupna sredstva nisu dovoljna za djelotvornu borbu protiv nje zbog čega je potrebno uvesti izmjene postojećih pravila.

Trgovina ljudima posebno je težak oblik prekograničnog kriminaliteta. Prema najnovijim dostupnim podacima od 2017. do 2018. registrirano je više od 14 tisuća žrtava unutar EU. Stvarni broj vjerojatno je znatno veći jer mnoge žrtve ostaju neotkrivene.

Gotovo polovina žrtava trgovanja ljudima unutar EU građani su Unije kojima se većinom trguje unutar njihovih država članica. Posebno zabrinjavajući podatak je da su žrtve većinom žene i djevojčice kojima se trguje radi seksualnog iskorištavanja, a gotovo svaka četvrta žrtva trgovanja ljudima je dijete.

Većina trgovaca ljudima u EU-u građani su Unije, a gotovo 75 posto počinitelja su muškarci. To kazneno djelo stvara goleme ljudske, društvene i gospodarske troškove. Naime, procjenjuje se da godišnji trošak trgovanja ljudima u EU-u iznosi do 2,7 milijardi eura.

Tijekom pandemije trgovci ljudima u sve većoj mjeri koristili su internet za svaku fazu trgovanja ljudima.

"Tehnologija je kriminalcima pružila nove mogućnosti za trgovanje ljudima radi različitih oblika iskorištavanja, posebno radi seksualnog iskorištavanja, ali i radi iskorištavanja radne snage, odstranjivanja organa, nezakonitog posvajanja djece i prisilnih brakova", naglašava se u izvještaju,"Djeca su posebno izložena opasnosti da postanu žrtve trgovaca ljudima na internetu."

Tijela za izvršavanje zakonodavstva imaju sve veće probleme s praćenjem promjena, uključujući otkrivanje znakova iskorištavanja u sve većem broju internetskih oglasa i prikupljanje ključnih digitalnih dokaza.

Stoga će cilj revizije, kako se navodi u strategiji EU-a za suzbijanje trgovine ljudima, biti modernizacija postojećih pravila te će se istražiti mogućnosti za kriminalizaciju korištenja usluga iskorištavanih žrtava trgovine ljudima. Osim toga, Bruxelles će voditi dijalog s relevantnim internetskim i tehnološkim poduzećima kako bi se smanjila upotreba internetskih platformi za vrbovanje i iskorištavanje žrtava.

Javno savjetovanje traje do 22. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:39