Signalitics

Američki dionički indeksi jučerašnje trgovanje zaključili na rekordnim razinama

Trgovinski rat između SAD-a i Kine uzrokovao je značajne poteškoće za svjetsku ekonomiju u protekle dvije godine
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

ŠTO SE DOGODILO?

Američki vodeći dionički indeksi, S&P 500 i Nasdaq su jučerašnje trgovanje zaključili na rekordnim razinama uslijed rasta optimizma investitora nakon što je predsjednik Trump objavio kako se zemlja približava velikom trgovinskom dogovoru sa Kinom.

ŠTO TO ZNAČI?

Nade investitora da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor su više puta bile narušene u posljednjem trenutku. Ipak, ovakva retorika pozitivan je znak koji implicira kako SAD ipak neće uvesti dodatne carine na uvoz kineskih roba u nedjelju kako je bilo inicijalno planirano. Trenutačna izvedba dioničkih indeksa pokazuje kako su investitori u potpunosti isključili mogućnost takvog scenarija.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinski rat između SAD-a i Kine uzrokovao je značajne poteškoće za svjetsku ekonomiju u protekle dvije godine. Postizanje trgovinskog dogovora između dvije strane podržalo bi očekivanja vodećih analitičara kako će se svjetski ekonomski rast oporaviti u sljedećoj godini pod utjecajem eliminacije trgovinskih neizvjesnosti, naravno pod pretpostavkom da se sukobi ne nastave ali ovaj puta sa Europskom unijom u glavnoj ulozi sa kojom SAD ostvaruju drugi najveći po redu trgovinski deficit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:30