Signalitics

Analitičari predviđaju oporavak svjetskog ekonomskog rasta u sljedećoj godini

Fokus investitora je ostao na američko-kineskim odnosima
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

ŠTO SE DOGODILO?

U nedostatku ostalih važnijih ekonomskih zbivanja, fokus investitora je ostao na američko-kineskim odnosima. Američki dionički indeksi pritom su zabilježili blagu korekciju uslijed neizvjesnosti oko potencijalnog proširenja raspona kineskih dobara na koje će se odnositi carine, a koje je predviđeno za nedjelju. Postoje pritom određene sugestije kako će SAD odgoditi uvođenje novih carina na osnovu do sada postignutog napretka u pregovorima, ali isto još uvijek nije potvrđeno.

ŠTO TO ZNAČI?

U nedostatku službenih informacija oko odgode uvođenja carina, čini se kako su iste još uvijek otvorena mogućnost a čime bi se carine proširile na širok raspon potrošačkih dobara poput igračaka, tableta, mobitela i odjeće. Dodatno, ovakav ishod ugrozio bi daljnje trgovinske pregovore između dvije strane te pojačao tržišne neizvjesnosti.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Većina analitičara predviđa oporavak svjetskog ekonomskog rasta u sljedećoj godini kao posljedicu podrške od strane vodećih centralnih banaka u vidu snižavanja kamatnih stopa te završetka trgovinskih sukoba. Potonje najbolje pokazuje koliki je značaj eliminacije bilo kakvih daljnjih tenzija između SAD-a i Kine te u konačnici i postizanja trgovinskog dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:41