Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Cijena bakra pala je na najnižu razinu od 2017.

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon produženog vikenda, američki dionički indeksi zabilježili su korekciju uslijed nervoze investitora koja ostaje prisutna na tržištu radi neizvjesnosti oko trgovinskih odnosa s Kinom te razočaravajuće objave sentimenta prerađivačkog sektora.

Naime, ISM indikator sentimenta prerađivačkog sektora zabilježio je pad od 2,1 boda na razinu od 49,1 bodova u kolovozu, odnosno ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Indikator se posljednji puta nalazio u korekcijskom teritoriju u kolovozu 2016.

Europski dionički indeksi također su se našli pod pritiskom nakon objava kako američki i kineski predstavnici u trgovinskim pregovorima imaju poteškoća s postizanjem dogovora oko nastavka pregovora koji su planirani ovaj mjesec. U međuvremenu, nova runda carina na međusobni uvoz dobara je stupila na snagu u nedjelju.

Sentimentu investitora nije uspio pomoći niti najnoviji razvoj događaja po pitanju Brexita. Naime, dio konzervativne stranke te oporbeni zastupnici ostavili su Britaniju na rubu izvanrednih općih izbora nakon što su glasovali za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta u srijedu u nastojanju da donesu zakonodavstvo koje bi spriječilo izlazak iz Europske unije bez postizanja bilo kakvog dogovora između dvije strane. Vrijednost funte u odnosu na američki dolar se spustila na najnižu razinu u protekle tri godine.

Na nastavak slabosti u svjetskoj ekonomiji upućuje i niz drugih ekonomskih indikatora. Cijena bakra pala je na najnižu razinu od sredine 2017. godine uslijed snažnijeg američkog dolara ali i očekivanja daljnjeg usporavanja svjetskog rasta. Radi široke upotrebe bakra u građevinarstvu i industriji, kretanje cijene bakra uobičajeno se smatra dobrim indikatorom zdravlja svjetske ekonomije. Rasprodaja bakra ili klađenje na pad cijene rezultat je pozicioniranja onih investitora koji su pesimistični u pogledu kineskog rasta a s obzirom na to da je zemlja najveći svjetski potrošač metala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:31