Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Vrijednost Alphabeta premašila bilijun dolara

Podrška tehnološkom sektoru stigla je ponajviše iz segmenta proizvodnje čipova koji se smatra dobitnikom novog trgovinskog sporazuma
Robot za svaki dan koji razvija Googleova matična tvrtka Alphabet u svojoj podružnici X
 Alphabet X
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi dosegnuli nove rekordne razine. Vrijednost Alphabeta premašila bilijun (eng. trillion) dolara. Kina ostvarila rast od 6,1% u 2019.

ŠTO TO ZNAČI?

Američki dionički indeksi su treći uzastopni dan zatvorili trgovanje s dosegnutim novim rekordnim vrijednostima te je S&P 500 po prvi puta zaključio trgovanje iznad razine od 3300 bodova uslijed optimizma investitora nakon što su Kina i SAD jučer potpisali prvu fazu trgovinskog dogovora te tako eliminirali velik dio neizvjesnosti koje su bile prisutne na tržištu u protekle dvije godine.

Podrška tehnološkom sektoru stigla je ponajviše iz segmenta proizvodnje čipova koji se smatra dobitnikom novog trgovinskog sporazuma. Vrijednost kompanije Alphabet (vlasnika Googlea) je pritom premašila bilijun (eng. trillion) dolara čime je postala četvrta kompanija u povijesti kojoj je to pošlo za rukom, nakon Applea, Amazona i Microsofta.

Podaci o kineskom BDP-u pokazali su rast od 6,1% u prošloj godini što je najniža stopa rasta ekonomije u gotovo tri desetljeća te dolazi kao posljedica trgovinskog rasta sa SAD-om, slabe privatne potrošnje, rasta nezaposlenosti i poteškoća u bankarskom sustavu uz formiranje visoke baze nakon visokih stopa rasta u prethodnim godinama. Investicije u kineskom prerađivačkom sektoru su pale za 3,1% prošle godine kao posljedica negativnih implikacija uvođenja carina od strane SAD-a. Usprkos sklopljenoj prvoj fazi trgovinskog dogovora, na umu treba imati kako carine još uvijek nisu eliminirane što poskupljuje kineska dobra na američkom tržištu i negativno utječe na potražnju za istima. State Grid, koji je najveći pružatelj javnih usluga u Kini navodno je u svojim internim projekcijama spustio očekivanu stopu kineskog rasta na 4% na horizontu od sljedećih pet godina te u skladu s navedenim planira značajno smanjiti ulaganja u infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:33