Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Zabilježen oporavak vodećih svjetskih dioničkih indeksa

Ovogodišnji povrat S&P 500 tako se ponovno nalazi u pozitivnom teritoriju
Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili su oporavak u utorak nakon što je njihova izvedba u toku prošlog tjedna bila značajno narušena strahovima od posljedica koronavirusa na svjetsku ekonomsku izvedbu. Ovogodišnji povrat S&P 500 tako se ponovno nalazi u pozitivnom teritoriju.

Kineski dionički indeksi također su zabilježili pozitivnu izvedbu nakon što su pretrpjeli najsnažniju rasprodaju u više od četiri godine, a uslijed pojačanog truda državnih vlasti da se obuzda širenje virusa ali i da se kroz povećanje likvidnosti u sustavu pruži podrška oslabljenoj ekonomiji. Podsjećamo, CSI 300 je u ponedjeljak pao za gotovo 8%.

ŠTO TO ZNAČI?

Jučerašnji rast dioničkog tržišta pokazuje kako dio investitora ocjenjuje kako je nedavna korekcija dioničkog tržišta dobra prilika za kupnju što implicira pretpostavku kako Coronavirus neće onemogućiti očekivano ubrzanje svjetskog ekonomskog rasta već ga tek pomaknuti u drugi dio godine.

Investitori pritom i dalje nastoje procijeniti učinke koronavirusa na svjetsku ekonomsku izvedbu što se pokazao kao težak zadatak u nedostatku informacija o daljnjem širenju virusa. Pod pretpostavkom značajnog usporavanja rasta oboljelih u toku veljače i ožujka, učinci bi trebali biti uvelike ograničeni na prvi kvartal godine. Naravno, najviše izložena je upravo Kina za koju se ocjenjuje da bi rast mogao usporiti na svega 4,0% nakon rasta od 5,9% godišnje u zadnjem kvartalu prošle godine. Nakon Kine, najizloženije su one ekonomije koje u pogledu izvoza roba i usluga značajno ovise o kineskoj ekonomiji.

Ovo je od posebnog značaja za eurozonu gdje je posljednja objava podataka o BDP-u prošli tjedan pokazala kako su druga i treća najveća ekonomija, Francuska i Italija, zabilježile korekciju BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine. Dodatno, eurozona je znatno izloženija Kini u odnosu na SAD s udjelom kineskog izvoza od 1,4% BDP-a.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iz perspektive Hrvatske, kineski turisti zauzimaju manje od 2% ukupnog dolazaka stranih turista prema posljednje dostupnim agregiranim podacima za 2018. godinu. Iz perspektive izvoza roba, izloženost je također zanemariva tako da možemo zaključiti kako direktnih negativnih posljedica po domaću ekonomsku izvedbu neće biti.

Smatramo tako kako najveća prijetnja domaćoj ekonomskoj izvedbi ostaje usporavanje rasta naših ključnih trgovinskih partnera. S obzirom na solidnu izloženost eurozone prema Kini, te posebice Njemačke i Italije kao naših najznačajnijih trgovinskih partnera, smatramo kako negativni učinci koronavirusa prijete ekonomskom oporavku. Domaća ekonomija nastavit će solidnu izvedbu u kratkom roku zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji ali oporavak našeg vanjskog okruženja ostaje nužan preduvjet nastavka ekonomskog rasta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:02