Signalitics

Dnevni pregled tržišta: američki i europski dionički indeksi bilježe gubitke od oko 30%.

Američki dionički indeksi potonuli su samo dan nakon odluke američke centralne banke da snizi bazični kamatnjak na praktički 0%
Ilustracija
 Scott Heins/Getty Images / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Ako smo u proteklim danima govorili o padu dioničkih indeksa, onda jučerašnji dan slobodno možemo okarakterizirati kao pravi potop. Vodeći američki dionički indeks, S&P 500, pao je za 12% i tako ostvario svoju najlošiju izvedbu od 1987. godine. Dow Jones i Nasdaq 100 također su korigirali za oko 12%-13%, dok su europski dionički indeksi zabilježili nešto blažu korekciju od oko 5%. U odnosu na kraj prošle godine, i američki i europski dionički indeksi bilježe gubitke od oko 30%.

ŠTO TO ZNAČI?

Američki dionički indeksi potonuli su samo dan nakon odluke američke centralne banke da snizi bazični kamatnjak na praktički 0%. Kao i u slučaju prve runde smanjenja kamatnjaka, tržišna reakcija daleko je od pozitivne. U suštini, investitori su svjesni da monetarna politika u ovom trenutku može malo toga učiniti za ekonomiju. Za kompanije je nužno da im je osiguran brz i lak pristup likvidnosti, ali koliko će koristi biti od smanjenja ionako niskih kamatnih stopa, ostaje upitno. Dapače, mnogi smatraju kako je američka centralna banka upravo ispucala sve svoje adute koji bi joj mogli nedostajati u slučaju dugotrajne recesije dok je njihova dodatna vrijednost u sadašnjem trenutku izuzetno niska.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Za razliku od ostalih kriza sa kojima smo se dosad suočavali, trenutačna svoje izvore ima u pandemiji koja onemogućava uobičajene ekonomske aktivnosti. Sukladno navedenome, možemo očekivati da će se sentiment na tržištu oporaviti onda kada ćemo bolje razumjeti jačinu i trajanje aktualnih ograničenja poslovanja, odnosno kada uspostava uobičajenih obrazaca ekonomske aktivnosti bude na vidiku. Do stabilizacije bi moglo doći i onda kada vrijednosti dioničkih indeksa padnu toliko nisko da će u sebe praktički ugraditi i vjerojatnost najcrnjih scenarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:59