Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Ekstremna volatilnost na svjetskim tržištima se smiruje

I dalje postoji vjerojatnost kako ćemo se suočiti sa recesijom V oblika
Njujorška burza
 Bryan R. Smith / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Azijski dionički indeksi bilježe rast uslijed naznaka oporavka ekonomske aktivnosti u zemlji koja je, prema trenutačno dostupnim informacijama, uspjela obuzdati pandemiju. Spomenuta kretanja pružila su nadu investitorima da bi sličnu izvedbu mogle slijediti i Europa i SAD-u u narednim tjednima.

Američki dionički indeksi tako su novi trgovinski tjedan započeli u pozitivnom tonu te ostvarili četvrtu pozitivnu izvedbu u proteklih pet trgovinskih sesija.

ŠTO TO ZNAČI?

Ekstremna volatilnost na svjetskim tržištima se smiruje. Obilan paket fiskalne pomoći sa jedne strane i mjera centralne banke sa druge strane, u kombinaciji sa usporavanjem rasta broja zaraženih u najviše zahvaćenim ekonomijama, rezultirali su oporavkom sentimenta među investitorima i nadom kako bi svijet mogao izbjeći najgori scenarij kojega se svi pribojavaju.

Obuzdavanje pandemije u relativno kratkom roku uz istovremeno snažne mjere podrške ekonomiji, sugerira kako i dalje postoji vjerojatnost kako ćemo se suočiti sa recesijom V oblika koju karakterizira snažan, iznenadan pad ekonomske aktivnosti, dno te potom i snažan uzlet ekonomske aktivnosti.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Osim širenja bolesti unutar zemlje, za Hrvatsku je, kao malu, otvorenu ekonomiju, od iznimnog značenja ekonomska stabilizacija u našem vanjskom okruženju. Upravo će potonje biti jedan od ključnih čimbenika koji će odrediti koliko brzi oporavak ekonomske aktivnosti ćemo uspjeti ostvariti jednom kada pandemija bude ostavljena iza nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:54