Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Ifo indeks u ožujku zabilježio najsnažniju korekciju ikada

Sve europske ekonomije zabilježile su do sada neviđeni pad ekonomske aktivnosti u periodu od samo mjesec dana
Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Jedan od najvažnijih pokazatelja nadolazeće ekonomske izvedbe Njemačke, Ifo indeks, u ožujku je zabilježio najsnažniju korekciju ikad. U terminima apsolutne vrijednosti, indikator se sada nalazi na razini zadnji puta viđenoj u vrijeme financijske krize, jasno održavajući pesimizam oko onoga što tek predstoji.

ŠTO TO ZNAČI?

Sve europske ekonomije zabilježile su do sada neviđeni pad ekonomske aktivnosti u periodu od samo mjesec dana. Još u toku veljače, većina analitičara bavila se predviđanjima jačine očekivanog ekonomskog uzleta u ovoj godini. Jučerašnja objava Ifo indeksa pruža nam tek blijedu ideju veličine ekonomske katastrofe koja je pred nama. Nažalost, niti ova niti nadolazeće objave nisu nam u mogućnosti reći ništa o budućnosti. Dubina recesije s kojom ćemo se suočiti u potpunosti ovisi o trajanju širenja pandemije. Državne mjere uvedene u proteklim danima, kao i mjere centralnih banaka, služe tek za ublažavanje teškog prizemljenja gotovo svih gospodarskih subjekata dok izlaz ne bude na vidiku.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

S obzirom na tešku situaciju sa širenjem virusa u Italiji, u ovom trenutku je izvjesno kako će zemlja ući u tešku recesiju. Nažalost, trenutačno nije moguće procijeniti koliko će ona trajati. Ono što je sigurno jest kako visok javni dug zemlje od preko 130% BDP-a zasigurno ne olakšava posao aktualnoj vladi koja nastoji naći sredstva za pružanje kakve takve podrške ekonomiji. Promatrano u odnosu na ostale zemlje u EU, Italija je za sada izdvojila relativno nizak iznos fiskalnih sredstava za borbu s pandemijom. Za Hrvatsku, kao malu otvorenu ekonomiju, od presudnog značenja ostaje budućnost ekonomija u našem neposrednom okruženju jednom kada pandemija bude ostavljena iza nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:27