Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Industrijska proizvodnja Njemačke porasla u svibnju

Ilustracija, radnik u tvornici Mercedes Benz-a
 Ralph Orlowski / REUTERS

Silazni pritisci na S&P 500 su nastavljeni drugi uzastopni dan nakon što je dionički indeks u proteklom tjednu dosegnuo rekordno visoku razinu. Razlog korekcije leži u smanjenim očekivanjima tržišta za agresivno smanjenje bazičnog kamatnjaka od strane američke centralne banke, a nakon što je iznadočekivani rast američke zaposlenosti od preko 200 tisuća u lipnju pokazao kako američko gospodarstvo nastavlja bilježiti solidnu izvedbu usprkos trgovinskom ratu te narušenim uvjetima u vanjskom okruženju.

Američki obveznički prinosi također su nastavili bilježiti uzlazne pritiske, nošeni s jedne strane generalno nižom averzijom prema rizičnoj imovini te smanjenim očekivanjima pada bazičnog kamatnjaka s druge strane.

Fokus investitora tako je u potpunosti na ovotjednim govorima niza članova američke centralne banke, uključujući i samog čelnika Powella koji će u srijedu i četvrtak održati uobičajeno polugodišnje svjedočenje pred američkim Kongresom o aktualnom stanju američke ekonomije. Podsjećamo kako je u svom nedavnom govoru Powell istaknuo kako malo predostrožnosti vrijedi više od puno liječenja što su tržišta protumačila kao jasan znak da će Fed sniziti kamatnjak već na svom sljedećem sastanku u toku ovog mjeseca. Ipak, vjerojatnost agresivnog smanjenja kamatnjaka od 50 baznih bodova o kojem su tržišta špekulirala je značajno smanjena te se trenutačno anticipira smanjenje od oko 25 baznih bodova.

Osim Powellovog govora, tržišta će sutra vidjeti i objavu bilješki s posljednjeg sastanka Fed-a koje bi također trebale dati nešto jasniji uvid u razmišljanja članova centralne banke.

Neizvjesnosti na svjetskom financijskom tržištu pritom ostaju značajne uz oprečne stavove vodećih svjetskih banaka oko nadolazeće izvedbe američkih te ostalih vodećih svjetskih dioničkih indeksa. JPMorgan tako očekuje da dionički indeksi u SAD-u zabilježe rast od oko 15% u narednih 12 mjeseci dok je Morgan Stanley izdao upozorenje oko izgleda izvedbe dioničkog tržišta u nastavku godine te naglasio kako su očekivanja zarada na previsokim razinama te da su investitori pretjerano optimistični oko politike centralnih banaka te nade da će ista stimulirati dioničko tržište. Industrijska proizvodnja Njemačke zabilježila je rast od 0,3% mjesečno u svibnju nakon snažnog pada od 2,0% u ranijem mjesecu. Ipak, na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je zabilježila pad od 3,7%.

Unatoč blagom oporavku PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora, isti se i dalje na razini od 45 bodova, nalazi znatno ispod granice koja odjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Dok podaci za lipanj još uvijek nisu dostupni, očekuje se da je Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila pad u drugom kvartalu godine, a konsenzus analitičara implicira i nizak sveukupni rast od 0,3% godišnje u drugom kvartalu.

Jačanje američkog dolara je jučer nastavljeno te je vrijednost USD indeksa kojim se mjeri vrijednost valute u odnosu na vodećih šest trgovinskih partnera, dosegnula najvišu razinu u proteklih 15 dana uslijed nižih očekivanja smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a.

Zadržavamo pritom naša očekivanja snažne izvedbe američkog dolara u nastavku godine te postojeću projekciju tečaja EUR/USD od 1,13 dolara za jedan euro krajem godine gdje su rizici usmjereni i prema nižem tečaju prema našem mišljenju. U kratkom roku pak smatramo kako bi trgovanje moglo biti volatilno te ne isključujemo obnavljanje uzlaznih pritisaka na ovaj valutni par uslijed potencijalno ranijeg ulaska američke centralne banke u ekspanzivnije mjere monetarne politike nego ECB-a te općenito snažnije reakcije tržišta na promjene monetarne politike Fed-a.

Ono što dio tržišnih sudionika smatra prednošću jedinstvene valute je nizak potencijal smanjenja kamatnih stopa budući da su iste već na izuzetno niskim razinama. Ocjenjujemo kako bi isto mogla biti prednost za euro samo u kratkom roku budući da isto implicira i manji manevarski prostor za borbu s recesijom što podiže premiju rizika eura u dugom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13