Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Rast optimizma na svjetskom tržištu, ali rizici i dalje prisutni

Pozitivna izvedba američkih dioničkih indeksa nastavljena je i jučer te je VIX indeks volatilnosti (popularno zvan i indeks straha na Wall Streetu) koji pokazuje očekivanu volatilnost S&P dioničkog indeksa na horizontu od sljedećih 30 dana pao na razinu od 12,8 bodova što je oko najnižih razina ove godine i prilično ispod njegovog dugoročnog prosjeka od oko 19 bodova
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

ŠTO SE DOGODILO?

Prošli tjedan američki dionički indeksi su trgovanje zaključili na novim rekordnim razinama gdje je S&P 500 ostvario rast šesti uzastopni tjedan po prvi puta u protekle dvije godine. Pozitivna izvedba američkih dioničkih indeksa nastavljena je i jučer te je VIX indeks volatilnosti (popularno zvan i indeks straha na Wall Streetu) koji pokazuje očekivanu volatilnost S&P dioničkog indeksa na horizontu od sljedećih 30 dana pao na razinu od 12,8 bodova što je oko najnižih razina ove godine i prilično ispod njegovog dugoročnog prosjeka od oko 19 bodova.

ŠTO TO ZNAČI?

Trend rasta optimizma na svjetskom tržištu se neupitno nastavlja uz rastuća očekivanja kako će aktualne poteškoće biti prevladane jednom kada SAD i Kina sklope novi trgovinski dogovor. Rastu optimizma pomogle su i posljednje objave ekonomskih indikatora koje upućuju na potencijalnu stabilizaciju ekonomske slike u eurozoni.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Situacija na svjetskoj trgovinskoj sceni se izgledno poboljšava, ne samo radi napretka dogovora između SAD-a i Kine već i radi nedavno riješenog pitanja Brexita što se pozitivno odražava na sentiment investitora. Ipak, ne smijemo zanemariti kako još uvijek postoji niz rizika poput daljnjeg urušavanja ekonomske izvedbe Kine u proteklom mjesecu i činjenice da SAD i Kina još službeno nisu potpisali dogovor, a da su nas prijašnja iskustva poučila kako je zaokret u posljednjem trenu u potpunosti izgledan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:07