Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Vodeći svjetski indeksi zabilježili pretežito pozitivnu izvedbu

Sentiment investitora zabilježio je blagi oporavak nakon što je niz centralnih banaka diljem svijeta uveo mjere podrške ekonomiji
Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Nakon značajne korekcije u prethodnim danima, vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili pretežito pozitivnu izvedbu uz solidan rast američkog S&P 500 od 4,2%.

ŠTO TO ZNAČI?

Sentiment investitora zabilježio je blagi oporavak nakon što je niz centralnih banaka diljem svijeta uveo mjere podrške ekonomiji. Podsjećamo kako je američka centralna banka u utorak neočekivano snizila bazični kamatnjaka za 50 baznih bodova potez koji je posljednji puta zabilježen u vrijeme financijske krize. Dodatno, američki Kongres je u procesu odobravanja 8 milijardi dolara kako bi se osigurala potrebna oprema za borbu s koronavirusom ukoliko dođe do daljnjeg širenja.

Nade investitora polažu se u skoro obuzdavanje zaraze koje bi u kombinaciji sa značajnim mjerama monetarne i fiskalne podrške bilo dovoljno da se izbjegne izbijanje recesije u nekim od vodećih svjetskih ekonomija.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija oslanja se ponajviše na privatnu potrošnju. Imajući na umu mali broj zaraženih osoba, izgledno je kako potrošnja od strane domaćeg stanovništva neće biti smanjena. Ipak, uobičajeno povećani broj dolazaka stranih turista pred Uskršnje blagdane mogao bi biti ugrožen s obzirom na blizinu Italije u kojoj je nastavlja rast broja zaraženih. Produljenje zaraze kroz drugi kvartal godine i/ili povećano širenje među domaćim stanovništvom ugrozili bi početak turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:05