Crni petak

Donosimo veliki vodič za sve šopingholičare: Popusti dosežu i preko 80 posto

U većini trgovina rasporedaje su već počele, a trajat će i sljedeći tjedan
Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

Svakog četvrtog petka u studenome građane uhvati šopingmanija, a kako i ne bi kada nas sa svih strana hipnotiziraju popustima i idealnim prilikama za kupnju. Hrvati su od Amerikanaca prigrlili i konzumeristički događaj svih događaja, Black Friday tijekom kojeg se u američkim trgovinama potroši 50 milijardi dolara. Čitave obitelji odlaze u shopping, za Black Friday se sprema tjednima unaprijed, a popusti dosežu i preko 80 posto. Trgovine se otvaraju u ranim jutarnjim satima, neke i odmah iza ponoći, a mnogi od trgovaca s kojima smo razgovarali popuste nude čitav tjedan, a ne samo u petak, kada se službeno odvija potrošačka groznica. Mnogi, pak, high street brendovi svoje popuste drže u tajnosti do petka. Kako biste se što bolje snašli, donosimo vam popis dijela ponude koju smo odabrali u nekim našim trgovinama. Informacije o popustima prikupili smo na webu te u razgovoru s trgovcima.

Bershka

Na internet stranicama ovog modnog diva popusti kreću već danas u 21 sat, dok na aplikaciji počinju i sat vremena ranije, a očekuju vas popusti i do 50 posto.

Massimo Dutti

Još jedan Inditexov brend također je objavio kako sniženja na određene artikle od 20 posto kreću danas u 21 sat.

Zara

Ovaj mnogima omiljeni brend kao i uvijek tajnovit je oko svojih sniženja, ali poučeni dosadašnjim iskustvima, popusti će zasigurno na aplikaciji i internet stranicama uslijediti u večernjim satima dok će one u fizičkim trgovinama početi u petak.

H&M

Hennes & Mauritz je pak svojim kupcima sniženje do 50 posto na određene artikle pripremio kao odbrojavanje do Crnog petka, kao i Topshop koji cijeli tjedan ima snižene cijene.

C&A

U popustima do 50 posto na određene artikle kupci će moći uživati sve do 1. prosinca.

Galileo

Galileo u trgovinama nudi popust od 40 posto na cijelu kolekciju, dok će na internet trgovini cijene biti niže i do 50 posto. Osim toga, kupce očekuje i ekskluzivna ponuda 1+1 gratis na jakne i/ili kapute.

Springfield

Sve shoppingholičare u Springfieldu očekuju popusti od 25 posto

Office Shoes

Kao i kod većine trgovaca sniženja u Office Shoesu trajat će do 2. prosinca ili do isteka zaliha, a popust do 50 posto odnosit će se na odabrani dio asortimana.

ShoeBeDo

ShoeBeDo svoje kupce razveselit će popustima do 30 posto na novu kolekciju sve do 2. prosinca.

Intersport

Potrošače u trgovinama Intersporta ove godine od sutra pa sve do 1. prosinca očekuju popusti od 50 posto na drugi jeftiniji artikl

Hervis

'Tjedan ludih popusta' kako stoji na internet stranici trgovine sportske opreme trajat će do 3. prosinca, a kupce očekuju popusti i do 60 posto.

Harvey Norman

Velike popuste pripremio je i Harvey Norman ispred čijih su trgovina prošle godine ljudi u redovina i po nekoliko sati čekali na otvorenje. Kako bi što prije počeli s rasprodajom, njihove trgovine će ove godine raditi od 8 sati.

Shopping Centri

Svi veći trgovački centri u Hrvatskoj pripremili su i vlastite popuste. Pa tako sve posjetitelje Arena Centra očekuju proizvodi po nižim cijenama u Massu, Guessu, Peek&Cloppenburgu. West Gate je pripremio popuste u više od 70 trgovina, a isto su napravili i City Centra te Avenue Mall.

Links

70 posto na gadgete, PS4 za 999 kuna

Najveću najavu popusta i ove godine napravio je Links na čije su se popuste prošle godine pobunili gotovo svi građani koji su satima čekali u redu na otvaranje dućana, da bi na kraju kući otišli praznih ruku. Za razliku od konkurenata, u Linksu su odlučili ostali ‘tradicionalni’ te su popuste rezervirali isključivo za petak 29. studenoga. Kupce će od 8 sati ponovno čekati popusti do 70 posto na proizvode informatičke opreme, sportske kamere, igraće konzole, laptope, pametne telefone, ali i na ostalu opremu. Iz ponude su izdvojili igraću konzolu Sony PlayStation 4 koju će kupci moći pronaći već za 999 kuna, a očekuje se i Dell prijenosno računalo za 1299 kuna, kao i televizori od 1899 kuna.

Svijet medija

Dio proizvoda Svijet medija po sniženim cijenama ponudit će već u četvrtak 28. studenoga, a sezona popusta trajat će sve do 2. prosinca ili do isteka zaliha. Kako stoji na njihovoj internetskoj stranici, proizvodi poznatih brendova poput Sonyja, Samsunga, LG-a, JBL-a, Nikona, Canona, HP-a, GoProa, Philipsa, ali i drugih bit će i do 50 posto niži.

Extreme

U Extreme Digitalu snizili su više od stotinu proizvoda, a popusti od 50 posto krenuli su već sada. Po nižim cijenama kupci ovdje mogu pronaći Samsung televizor za 2627 kune ili pak Samsung i Huawei mobitele snižene i do 30 posto.

HG SPOT

HG SPOT pripremio je gotovo najveće popuste pa se tako u njihovim trgovinama određeni asortiman može pronaći i po 80 posto nižim cijenama. I oni su Crni petak odlučili produžiti pa će popusti u ovoj trgovini trajati sve do 2. prosinca.

Mango i Mango Outlet

Online trgovina Mango Outlet za Black Friday nudi dpdatnih 30 posto popusta na već sniženi asortiman, a njihova akcija traje do nedjelje. Za narudžbe veće od 350 kuna nude i besplatnu dostavu. Kod za popuste je BLACK19.

S druge pak strane, u fizičkim trgovinama Manga uz prikaz bar koda kojeg možete dobiti registracijom na njihov newsletter također možete ostvariti popust od 30 posto.

Prima namještaj

U Primi povodom Black Fridaya možete uštediti do čak 80%, kako su nam rekli u toj trgovini, a uštede traju do 11. prosinca u svim Prima salonima. Prima saloni će na sam Black Friday, 29. 11., raditi do 21 sat.

PlayStation

PlayStation je najavio Black Friday popuste. Bilo da se radi o postojećim obožavateljima koji žele kupiti novu igru ili kontroler ili novim korisnicima koji se žele pridružiti PlayStation obitelji ili ući u svijet virtualne stvarnosti kupnjom VR kompleta, PlayStation je pripremio popuste na niz atraktivnih proizvoda.

Black Friday popusti uključuju:

• PlayStation 4 od 1499 kn

• PlayStation 4 PRO od 2199 kn

• PlayStation VR kompleti od 1399 kn

• DualShock 4 bežični kontroleri za 299 kn

• PlayStation Plus godišnja pretplata za 369 kn

• Veliki izbor igara uključujući God of War HITS, Days Gone i Concrete Genie od 99 kn

Konzum klik - Popusti na Lego i Fitbit satove

Samo za online narudžbe, od 29. 11. do 2. 12. Konzum klik je za svoje kupce osigurao velik izbor proizvoda neprehrane i jakih alkoholnih pića po super cijenama. Od posebnih promotivnih ponuda posebno izdvajaju: Lego uz popuste od 40%, Oral B električne četkice do 50%, Phillips espresso aparat za kavu uz 40% popusta, PlayStation Classic za samo 299,99 kn, Fitbit i Sunto fitness satovi uz popuste do 38%. Ponuda će biti vidljiva na webu tek 29. 11.

Kupujte online samo u EU, uvijek koristite kartice, a ako nešto zvuči predobro - laž je

Čitajte recenzije i čuvajte se predobrih ponuda”, upozorava MUP kupce redovito uoči Black Fridaya, dana kad internetske i fizičke trgovine diljem svijeta za kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. Posebno se, navela je tada policija, treba čuvati online prijevara na kakve nasjednu mnogi kupci, zaraženi virusom kupnje po najpovoljnijim cijenama.

Situacija ove godine nije izmijenjena po tom pitanju te se i dalje treba paziti.

“Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prevare”, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama, donoseći pritom u letku savjete za internetske kupce.

Prilikom kupovine kupci bi trebali koristiti online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije ako je moguće jer je veća vjerojatnost da će tako riješiti moguće probleme. Kupcima se također savjetuje da prije online kupovine istraže recenzije. Za plaćanje je, kažu, bolje koristiti kartice jer tako postoje veće šanse za eventualni povrat novca.

MUP usto savjetuje kupcima da plaćanja obavljaju samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja te da dobro razmisle zatraži li netko od njih uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno.

Plaćanja je bolje obavljati samo preko sigurne internetske veze, što znači da treba izbjegavati plaćanja preko besplatnog ili otvorenog javnog Wi-Fi-a. Osim toga, plaćati bi trebalo samo na sigurnom uređaju, zbog čega je dobro redovito ažurirati operativni sustav i sigurnosni softver.

MUP savjetuje kupcima i da se čuvaju oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode “jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, to nije istinito”.

U slučaju da kupljeni proizvod ne stigne, MUP preporučuje kupcima da kontaktiraju prodavača, a ako on ne odgovori na poziv, trebali bi se obratiti banci.

No, nije online prostor jedino mjesto na kojem se odvijaju prevare tijekom crnog petka. U opasnosti su kupci i u fizičkim trgovinama, u kojima se često “servira” navodni popust, a zapravo se proizvod nudi po realnoj cijeni. Ne tvrdimo da je to običaj svagdje i uvijek, ali definitivno se događa. Zato provjeravajte cijene na mjestu, konzultirajte se s internetom i ne dopustite da vas nasamare. Britansko društvo za zaštitu potrošača Which zaključilo je u svojem istraživanju da čak 95 posto artikala koji se po posebnoj cijeni nude u sklopu akcije Black Friday poslije njezina završetka drže istu ili čak i nižu cijenu.

Zaključak je donesen na analizi prošlogodišnjeg Black Fridaya, a britanski “zaštitari potrošača” proučavali su 83 artikla koji su se po “posebnim cijenama” nudili u trgovinama Amazon, Boots, John Lewis i Currys PC World.

Unajmili ekipu Hitne pomoći i zaštitare, otvaraju u 6 ujutro

Nakon što su prošle godine na Black Friday kupci ispred Links trgovine na Trešnjevci čekali i više od pet sati kako bi kupili artikle na rasprodaji, da bi neki ostali razočarani, u ovoj su trgovini ovaj put za 29. studenoga pripremili niz aktivnosti za ugodniju kupovinu. Najvažnije - kupci mogu na njihovom webu unaprijed provjeriti koliko je određenih artikala na skladištu. Dodatno, kupce će uz popuste na svim lokacijama u Zagrebu već od 6 sati ujutro čekati Linksovi timovi koji će dijeliti tople napitke, dok će na Trešnjevci posjetitelje uz pratnju DJ-a Joe2Shinea zabavljati Mario Petreković. Unajmili su i ekipu Hitne pomoći i zaštitare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35