Svjetska tržišta

Europske burze u plusu uoči objave poslovnih rezultata

 AFP

Na europskim burzama u ponedjeljak najvažniji indeksi su porasli pod utjecajem rasta cijena dionica kompanija čije poslovanje ovisi o gospodarskom ciklusu, jer se investitori nadaju da će predstojeća sezona objave poslovnih rezultata kompanija ukazati na oporavak od koronakrize.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je na dobitku 0,8 posto, a pritom su najviše porasli sektorski indeksi banaka, proizvodača vozila te nafte i plina - između 1,2 i 2 posto.

Znatno su poskupjele i dionice rudarskih banaka, u prosjeku za 2 posto uslijed optimizma ulagača oko oporavka kineskog gospodarstva i potražnje za metalima.

Istodobno, londonski Ftse indeks porastao je 1,44 posto, na 6.182 boda, frankfurtski DAX bio je u plusu 1,55 posto, na 12.829 bodova, a pariški CAC za 1,2 posto, na 5.030 bodova.

Europske burze tako prate azijske, koje su jutros ostvarile dobitke unatoč porastu broja novozaraženih u SAD-u i u svijetu.

Sezona objave poslovnih rezultata trebala bi započeti u utorak, kad će velike američke banke JP Morgan, Wells Fargo i Citigroup izvijestiti o poslovanju u drugom tromjesečju.

Na početku sezone objava, na dobro raspoloženje investitora utječe i samit EU-a koji će biti posvećen fondu za oporavak, a nove smjernice investitori očekuju i sa zasjedanja Europske središnje banke.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je porastao snažnih 2,22 posto, na 22.784 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:03