Novi udarac

Farmaceutski div plaća dvije milijarde dolara zbog posljedica korištenja svog proizvoda

Nakon već sada dvije presude, sud u Kaliforniji zadao je još jedan udarac nekad uglednoj i moćnoj kompaniji
Ilustracija
 Charles Platiau / REUTERS

Nastavljaju se skandali s kancerogenim glifosatnim herbicidom 'Roundup' tvrtke Monsanto. Nakon dvije prethodne presude, sud u Kaliforniji zadao je još jedan udarac nekad uglednoj i moćnoj kompaniji, sada u vlasništvu njemačkog farmaceutskog diva Bayera.

Ovaj put Monsanto zbog štetnosti svog proizvoda 70-godišnjem bračnom paru Pilliods mora platiti dvije milijarde dolara odštete uz dodatnih 55 milijuna dolara kompenzacije. Supružnici Alvi i Albert Pilliods žive u Livermoreu, 60-ak kilometara istočno od San Francisca i već 30 godina na svom posjedu koriste sporni proizvod kompanije.

Supruzi Alvi 2011. godine dijagnosticiran je non-Hodgkinov limfom u kostima, dok je suprugu Albertu četiri godine kasnije dijagnosticiran isti tumor na mozgu. To je dosad najveći iznos koji je ova kompanija morala platiti nezadovoljnim potrošačima. Prema navodima The Guardiana, ovo je samo još jedna u nizu od 11.000 tužbi zbog "Roundupa" koje će završiti na sudovima u SAD-u.

FILE PHOTO:    A woman uses a Monsanto's Roundup weedkiller spray without glyphosate in a garden in Ercuis near Paris, France, May 6, 2018. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo
Benoit Tessier/File Photo / REUTERS
Roundup herbicid

Naime, prošle godine državni sud ustvrdio je da je glifosat iz istog herbicida pridonio razvoju karcinoma kod školskog domara zaduženog za održavanje zelenih površina Dewayna Johnsona te da Bayer 'nije djelovao u dobroj volji' jer je propustio upozoriti korisnike na rizike razvoja karcinoma prilikom korištenja herbicida. Zbog toga kompanija je bila primorana domaru platiti odštetu od 289 milijuna dolara.

Nedugo nakon toga, u ožujku ove godine iz istih razloga je agro-kemijskog diva odlučio tužiti i Edwin Hardeman koji je redovito koristio taj herbicid na svom imanju u Kaliforniji. Sud je tada zaključio da je taj proizvod bio "značajan čimbenik" u razvoju karcinoma grla kod tog 70-godišnjaka, a kompanija mu je zbog sudske presude morala platiti 80 milijuna dolara odštete.

Bayer je u priopćenju istaknuo da je razočaran najnovijom presudom i da najavljuje žalbu. Odluku porote nazvali su "pretjeranom i neopravdanom", naglašavajući da su istraživanja provedena unatrag više desetljeća pokazala da su glifosat i Roundup sigurni za ljudsku upotrebu. Monsanto je razvio glifosat sedamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u i taj je sastojak danas u raširenoj upotrebi širom svijeta u suzbijanju korova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:08