Bespovratna sredstva

Grad nudi 6,5 milijuna kuna poljoprivrednicima. Potpore se mogu dobiti za niz djelatnosti

Snaga poljoprivrede Zagrebačke županije ogleda se u više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Zagrebačka županija u petak je pozvala poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za potpore, uz najavu da će rebalansom proračuna za poljoprivredu osigurati dodatnih 1,5 milijuna kuna, a za gospodarstvo će rebalansom osigurati ukupno više od 12 milijuna kuna.

Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog ove godine, navodi se u priopćenju Županije.

"Snaga poljoprivrede Zagrebačke županije ogleda se u više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu naša županija drži vodeću poziciju u Hrvatskoj. Vodeću poziciju držimo i prema ulaganjima u poljoprivredu koja u zadnjih 15 godina prelaze brojku od 100 milijuna kuna", ističe župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u priopćenju.

Kaže i kako je evidentno da će prihodovna strana proračuna Zagrebačke županije biti manja, ali i kako je dužnost županije stati iza svojih poljoprivrednika i gospodarstvenika koji su pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom.

"Poljoprivrednici se već mogu javljati na ovaj natječaj, a nakon donošenja rebalansa proračuna, koji je u pripremi, planiramo osigurati još dodatnih 1,5 milijuna kuna, dakle, ukupno 8 milijuna kuna. Nakon rebalansa i naši poduzetnici mogu računati na bespovratna sredstva koja će ove godine biti rekordna u iznosu od 12 milijuna kuna", najavio je Kožić.

Tom iznosu pribrojat će se i sredstva s posebnog računa u sklopu akcije "Pomoć gospodarstvenicama". Na taj račun, kako se navodi u priopćenju, već su uplaćene plaće župana i zamjenika za ožujak te naknade dijela vijećnika Skupštine Zagrebačke županije. "Nakon rebalansa proračuna, jer je pravno jedino tako moguće, na račun će biti preusmjerene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije, ali i razlika u plaćama budući da su u tijeku pregovori sa socijalnim partnerima vezani za smanjenje plaća", najavljuju iz županije.

Kako objašnjavaju, potpore za 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv će se dodjeljivati za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje.

Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva i slično.

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna, uz intenzitet potpore od 30 posto do 70 posto prihvatljivih troškova.

Korisnici potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu. Sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području županije.

Prijave se mogu dostaviti elektronički, putem sustava ePrijave, a tekst natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije (pod rubrikom natječaji).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:05