Teški dani

Jedna rečenica sunovratila je cijenu dionica vlasnika Plive na dosad najnižu razinu...

Ni financijski pokazatelji ne idu u prilog farmaceutskom divu, koji ima oko 28 milijardi dolara dugova
 REUTERS

Izraelska farmaceutska tvrtka Teva Pharmaceutical Industries zabilježila je najveći pad cijene dionica u posljednjih dvadeset godina, prenosi MarketWatch. Posljednjim padom, od 9,7 posto, u srijedu dionica najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova i Plivina vlasnika srozala se u odnosu na prošlu godinu za gotovo 70 posto, sa 22,8 dolara na trenutnih 6,3 dolara po dionici.

Dogodilo se to nakon što je kreditna agencija Moody’s u srijedu potvrdila da je Tevin kreditni rejting “u smeću” te prognozu pogoršala iz stabilne u negativnu. Svoju odluku objasnili su navodeći da Tevu čeka 1500 tužbi povezanih s prodajom opioida u SAD-u, što će ih, prema procjenama stručnjaka, stajati više od 4 milijarde dolara u sudskim i izvansudskim troškovima, odnosno polovicu prošlogodišnje dobiti. Iz Moody’sa ne vjeruju da će tolika potraživanja Teva uspjeti podmiriti iz slobodnog novčanog toka. U kakvim se problemima izraelska tvrtka našla, možda najbolje govori slučaj iz svibnja u Oklahomi. Tamošnji sud optužio ju je da nije radila dovoljno na edukaciji kupaca u korištenju opioida te da je time pridonijela porastu zloupotrebe analgetika. Teva se izvansudski nagodila za 85 milijuna dolara odštete, ali je javno zanijekala bilo kakvu odgovornost.

“Tevina izloženost tužbama za opioide ostaje ključna neizvjesnost i predstavlja veliki rizik”, zaključuju iz Moody’sa.

Ni financijski pokazatelji ne idu u prilog farmaceutskom divu, koji ima oko 28 milijardi dolara dugova, što kratkoročnih, što dugoročnih. Iz posljednjeg dostupnog financijskog izvješća razvidno je da je Teva lani ostvarila 18 milijardi dolara prihoda, što je za petinu manje u godinu dana, a i dobit joj je u odnosu na 2017. pala za 20 posto, na 8 milijardi dolara. Nakon što je prije dvije godine iznijela plan restrukturiranja i otpustila 10.000 ljudi, Teva danas ima oko 40.000 zaposlenih diljem svijeta. Kako će se na taj plan odraziti skupe nagodbe s američkih sudova, na poslovanje Plive, teško je reći. Europske operacije farmaceutskog diva, uključujući Plivu, zauzimaju udjel od oko 15 posto u ukupnom profitu, što je 1,3 milijarde dolara. I Pliva je zabilježila pad prihoda i dobiti. Lani je prijavila 4 milijarde kuna prihoda, a u 2017. godini 4,6 milijardi kuna. Prošlogodišnja neto dobit od 100 milijuna kuna gotovo je 80 posto manja u odnosu na onu iz 2017., kada je bila 500 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33