Veliki porast

Kilogram svinjetine skuplji i do 30 posto. Pravi udar čeka nas nakon Uskrsa

Porast cijena izravna je posljedica afričke svinjske kuge zbog koje je u Kini usmrćeno više od milijun svinja
Ilustracija
 Damjan Tadić / CROPIX

Cijena svinjskog mesa na zagrebačkoj tržnici u protekla dva tjedna porasle su za gotovo 30 posto, a daljnje poskupljenje možemo očekivati i nakon Uskrsa.

"Svinjski but bio je 40, a sad je 44 kune. Krmenadla 36 na 42 kune. Svinjski vrat 34 na 39 kuna. Znači 10-ak posto je otišlo zbog kuge gore", kaže Krešo Sabljić, mesar.

"Kako da ovo komentiram, još jedan atak na džep. Eto", dodaje građanka Lidija.

Porast cijena izravna je posljedica afričke svinjske kuge zbog koje je u Kini usmrćeno više od milijun svinja, a potražnja za svinjskim meso naglo je porasla, piše RTL.

"Kinesko tržište ima udio europskog izvoza preko 35 posto, a u prvom i drugom mjesecu europski izvoz u Kinu je povećan za 20-ak posto. To je utjecalo na to da su zalihe svinjskog mesa u Europi pale", kaže Branko Bobetić iz gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar.

Osim svježeg mesa narasle su i cijene suhomesnatih proizvoda. U odnosu na siječanj u ožujku je cijena pršuta porasla za 15 kuna. Hamburger slanina poskupjela je za gotovo 9, a šunka za 8 kuna. Iz Croatiastočara upozoravaju radi se o globalnom poremećaju koji neće biti kratkog daha, a odrazit će se i na hrvatsko tržište.

"Nakon smanjenja stope PDV-a u siječnju skuplje kategorije mesa su pale u maloprodaji za 4-5 kuna. Jeftinije su bile manje od kunu do dvije. Sad će se to istopiti i ovo globalno povećanje će se vratiti ne samo na razinu cijena koje su bile krajem prošle godine nego i iznad te razine", kaže Bobetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46