Lažni apoen

Mladić krivotvorio novčanicu od 1000 kuna, prijeti mu deset godina zatvora

Inače, najčešće krivotvoren apoen domaće valute ove godine bila je novčanica od 200 kuna
 REUTERS / Steve Marcus / robert belosevic / CROPIX

Mladić (20) kazneno je prijavljen jer je izradio lažnu novčanicu od tisuću kuna i njome u dućanu platio robu. Novčanicu je izradio na svojem kompjuteru te je ispisao na posebnom papiru na printeru, piše Danica.

“Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnjak u svom stanu u Zagrebu na računalu izradio i ispisao lažnu novčanicu od tisuću kuna i takvom novčanicom 4. travnja ove godine u prodavaonici u Koprivnici platio račun za robu u iznosu većem od 400 kuna, a vraćeni ostatak novca zadržao za sebe”, priopćili su koprivnički tužitelji.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv njega. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu od jedne do čak deset godina zatvora.

Inače, najčešće krivotvoren apoen domaće valute ove godine bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 124 komada registriranih primjeraka krivotvorina ili oko 45 posto posto.

Slijede novčanice od 1000 i 500 kuna koje zajedno čine udio od 38 posto u ukupnoj količini krivotvorina domaće valute”, navode u HNB-u. Zanimljivo je kako se od stranih valuta najviše krivotvori novčanica od 50 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:26