Svjetske dinastije

Najbogatija obitelj na svijetu u samo jednoj minuti zaradi gotovo pola milijuna kuna

Obitelj Walton teška je 191 milijardu dolara, a samo u proteklih godinu dana njihovo je bogatstvo naraslo za 39 milijardi dolara
Walton dinastija - Jim, Alice i Rob Walton
 Rick Wilking / REUTERS

Po minuti 70.000 dolara, po satu četiri milijuna, a po danu 100 milijuna dolara. Toliko zarađuje najbogatija obitelj na svijetu koja stoji iza američkog trgovačkog lanca Walmart. Obitelj Walton teška je 191 milijardu dolara, prema Bloombergu, a samo u proteklih godinu dana njihovo je bogatstvo naraslo za 39 milijardi dolara.

Ne zaostaju puno ni druge američke dinastije. Obitelj Mars, koja svemirske cifre zarađuje prodajom čokoladica, u zadnjih je 12 mjeseci uspjela podebljati svoj novčanik za 37 milijardi dolara i tako doći do ukupnog bogatstva od 127 milijardi dolara, dok su Kochovi zaradili 26 milijardi i sada imaju 125 milijardi dolara. A to su samo američke megabogate obitelji. Najbogatije obitelji svijeta, preciznije njih 25, vlasnici su gotovo 1,4 bilijuna (eng. trillion) dolara, što je skok od 24 posto u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno od nevjerojatnih 250 milijardi dolara.

Među njima su i kraljevska obitelj Saud, po pretpostavci teška sto milijardi dolara, vlasnici modnog diva Chanel te talijanska obitelj Ferrero zaslužna za mnogima omiljeni namaz od lješnjaka Nutellu kao i za TicTac bombone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:52