BURZA

Od danas će se i u Zagrebu trgovati ETF-ovima

Očekuje se da će domaći ETF-ovi u eri niskih kamata izazvati interes malih ulagača u Hrvatskoj
Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a, ističe pritom da je globalno imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio te industrije
 Darko Tomas/Cropix

Danas se na Zagrebačkoj burzi izlistavaju prvi ETF-ovi, investicijski fondovi čijim se udjelima trguje kao i dionicama.

Jedan je vezan uz Crobex 10tr (indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBI Top (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze). Kako naglašavaju u društvu za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM), oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i slovenske ekonomije, pa stoga smatraju da "ulaganje u ETF građanima omogućava da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u najbolje hrvatske i slovenske kompanije".

Navode i sljedeće podatke: prosječni godišnji ukupni prinos Crobexa 10tr u razdoblju od 2010. do 2019. bio je 5,7 posto, a SBI-ja Top 5,6 posto, što ocjenjuju atraktivnim.

Naravno, regionalni dionički indeksi, pa tako i ovi, u godini koronakrize izgubili su na vrijednosti.

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a, ističe pritom da je globalno imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio te industrije, a očekuje se da će u idućih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih (tradicionalnih) fondova. Očekuju da će domaći ETF-ovi u eri niskih kamata izazvati interes malih ulagača u Hrvatskoj.

Ukupna imovina investicijskih fondova koji su osnovani kao ETF-ovi danas u svijetu premašuje sedam bilijuna američkih dolara, a prema podacima iz srpnja ove godine, postoji više od 2300 različitih ETF-ova.

Prvi fond čijim se udjelima trguje na burzi je nastao još 1993. godine, baziran na videćem američkom burzovnom indeksu i pod nazivom Standard & Poor's Depository Receipts, a najveći je takav fond uopće.

Intercapital navodi imovinu devet ETF-ova u regiji srednje i istočne Europe, pri čemu su najveći u Poljskoj, Grčkoj i Austriji, dok su u Bugarskoj i Mađarskoj u začecima. Na prvom mjestu s 332 milijuna eura je MSCI Frontier 100, slijedi sa 186 milijuna eura iShares PL MSCI, 111 milijun eura Lyxor GR MSCI GR, 106 milijuna eura Global AT ATX te 98 milijuna eura iShares AT ATX dok su ostali s daleko manjom imovinom, od 13 do 4 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:31