Prve brojke

Od smanjenja poreza na prehrambene proizvode najviše su profitirali trgovci

Cijene su u konačnici ostale iste, a jeftinije je samo meso i voće
Lidl, Spar i Konzum
 Luka Gerlanc / Goran Mehlek / Hanza Media

Unatoč tome što je Vlada RH u siječnju gotovo prepolovila porez na prehrambene proizvode, cijene namirnica su u siječnju bile čak 0,4 posto više od onih u prosincu, iz čega se može zaključiti da su razliku trgovci zadržali za sebe, smatra financijski portal Prvi plan.

Prema najnovijim podacima o kretanju potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku, u siječnju su stvarno pojeftinili samo meso i voće, dok je sva ostala hrana bila skuplja u odnosu na cijene u prosincu. Cijene mesa pale su za 1,7 posto, dok je voće jeftinije za čak 2,3 posto.

Unatoč tome što su trgovački lanci reklamirali da se niži porez na cijene prehrambenih proizvoda počeo obračunavati od 1. siječnja 2019. godine, većina trgovaca je još u prosincu jeftinije nudila svoje proizvode kako bi potaknuli blagdansku potrošnju.

Prema procjenama ekonomskih stručnjaka, učinci nižeg poreza na prehrambene proizvode očekuju se tek s nekoliko mjeseci. Međutim, prvi podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju cijena na tržištu nisu nimalo optimistični.

Sve skuplje osim voća

U siječnju su najviše poskupili proizvodi koje je niža stopa BDP-a zaobišla, poput ulja, masti, kave i čaja, čije su cijene porasle za od 2,6 do 3,7 posto. Povrće, na koje se odnosila niža stopa PDV-a, u siječnju je bilo čak 1,4 posto skuplje u odnosu na prosinac, a bilježe i najveće poskupljenje na godišnjoj razini, od 4,6 posto. Mliječni proizvodi poskupili su za 1,6 posto, riba za 1,2 posto, a bezalkoholna pića za 1,5 posto.

S druge strane, voće bilježi najosjetnije pojeftinjenje zato što prošloga mjeseca bilo čak 9,9 posto jeftinije nego u siječnju 2018. godine.

Najveća stavka svakog kućanstva

Na trošak namirnica i dalje odlazi najveći udio svakog kućanstva u Republici Hrvatskoj, gotovo 30 posto kućnog budžeta. Iako je cilj ove porezne reforme bio hrvatskim građanima omogućiti uštedu od 872 kune godišnje na osnovne životne troškove, u obzir se nije uzelo upozorenje resornog ministra Zdravka Marića, koji je svojedobno upozoravao da ne postoji alat kojim bi se trgovce moglo prisiliti da se odreknu veće zarade.

Međutim, u siječnju su potrošačke cijene pale za 0,9 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Pretpostavlja se da iza takvog rezultata stoji pad cijena odjeće i obuće za 13 posto na sezonskim rasprodajama, ali ne i smanjenje PDV-a. Na godišnjoj razini, potrošačke su cijene porasle za 0,2 posto, što je najniže zabilježena inflacija od 2016. godine.

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore, piše Prvi plan, cijena energenata je prvi put jeftinija od 2017. godine, zahvaljujući padu cijene goriva koji ovisi o kretanju cijena nafte na globalnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:32