Tko radi, taj i riskira

'Odbili su mi dostaviti paket jer sam u samoizolaciji. To vam je hrvatska solidarnost'

Iz Overseasa su odgovorili da nisu upućeni u konkretan slučaj, ali da imaju propisanu praksu 'ODBILI SU MI DOSTAVITI PAKET JER SAM U SAMOIZOLACIJI. TO VAM JE TA HRVATSKA SOLIDARNOST!' Samohrani otac: 'Mislio sam da se isplati biti iskren. Tada su počeli problemi...' KURIRSKA TVRTKA 'Ima propisana praksa'
Ilustracija
 Hans Lucas via AFP

- To vam je ta hrvatska solidarnost! Overseas mi je trebao dostaviti paket, ali kada sam im rekao da sam u samoizolaciji dostavljač je odbio dostavu, kaže da ne želi riskirati, a onda je još napisao da sam odbio primiti pošiljku – priča nam ogorčeni samohrani otac iz Našica koji je zamolio za anonimnost.

Nakon što je prije deset dana došao iz Njemačke, gdje je radio kao električar, i sukladno propisima se prijavio u samoizolaciju od 14 dana, sklopio je beskontaktni ugovor s Tele2 za internet.

- Nemam ništa ovdje sa sobom pa sam od Tele2 telefonski naručio internet i sklopio ugovor. Oni su poslali pošiljku na moju adresu, kutiju s karticom za ruter, a dostavu je trebao izvršiti Overseas. Dostavljač me nazvao kada je došao ispred zgrade, a ja sam, misleći da se isplati biti iskren, dostavljača upozorio da sam u samoizolaciji. Tada su počeli problemi – prepričava gastarbajter.

Dostavljač je rekao da ne želi riskirati s predajom paketa, čak i nakon prijedloga da paket ostavi na pragu.

- Rekao sam mu da se ne mora približavati vratima neka samo negdje odloži paket, a ja ću ostaviti osobnu iskaznicu ispred vrata. Nije pristao. Zvao sam Tele2, oni se ograđuju govoreći da se to mora dostaviti, a korisnički podrška Overseasa govori da ne mogu dostavljače prisiliti – priča.

Kaže da mu je ostalo još četiri dana samoizolacije, ne pokazuje nikakve simptome koronavirusa, ali ne smije napuštati stan.

- Nitko mi ne može pomoći. Imam maloljetnu kćer i majku starije životne dobi koja je u rizičnoj skupini. Namirnice mi dostavljaju susjedi na kućni prag. Bez njih ne znam kako bi. Smatram da svatko tko danas radi posao, riskira. Bio policajac, doktor ili dostavljač, pa opet ga mora obaviti. Ako nije spreman na taj rizik ne bi taj posao trebao raditi - govori.

Kontaktirali smo kurirsku tvrtku Overseas s upitom o proceduri u takvim situacijama na što su nam odgovorili da nisu upućeni u konkretan slučaj, ali da imaju propisanu praksu.

- U slučaju da je osoba u samoizolaciji isporuci nije moguće pristupiti redovnim putem. Zbog sigurnosti, isporuka se odvija tako da se pošiljka odlaže na kućni prag, odmiče se na propisanu daljinu od dva metra te uz prisutnost primatelja isporučujemo paket – stoji u odgovoru.

Na pitanje ima li njihov dostavljač pravo, štiteći vlastito zdravlje, odbiti uručiti paket osobi koja je u samoizolaciji, dogovorili su da situacija i nije tako jednostavno.

- Tu nije riječ samo o sigurnosti dostavljača koji misli na sebe, nego svih nas. Dostavljač u povratku dolazi u kontakt s dispečerskom službom, drugim dostavljačima, zaposlenicima skladišta i potencijalno može dovesti u opasnost puno ljudi. Imamo jako stroge procedure koji su na snagu stupile 16. ožujka - ističu.

Problem kod beskontaktnih ugovora, kažu, jest da korisnici ne znaju da telefonskim ugovaranjem usluge proces nije gotov.

- Išli smo prema telekomima s kojima surađujemo da se takvi tipovi dostava obustave jer podrazumjevaju da dostavljač korisniku na adresu nosi gomilu dokumenata za potpisivanje. Znači, sve što je korisnik telefonski dogovorio sada na vratima mora potpisati. Ne znamo što je tu točno bio slučaj, ali ako je riječ o tome onda takav tip dostave nije nešto što se može obaviti bez kontakta. Mi smo obvezani misliti i na zaštitu osobnih podataka korisnika, ne možemo osjetljivu dokumentaciju samo tako ostavljati na pragu - odgovaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:41