Poduzetni stanari

Odlučili podebljati svoj račun: Krov zgrade iznajmljuju telekomima, a sada grade i panele

Zbog svih aktivnosti koje provode stanari ove osječke zgrade, zajednička pričuva čini svega trećinu prihoda
Predstavljanje modernizirane 5G kompatibilne bazne postaje
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Jedna od najvećih zgrada u Osijeku Sjenjaku 101 sa 133 stana i više od 250 stanara ima novi krenula je u novi poslovni pothvat, ovaj put riječ je o ugradnji fotonaponske elektrane na krov.

- Planiramo ugradnju fotonaponske elektrane na krov prema ESCO modelu, u smislu pokrivanja troškova vlastite potrošnje električne energije - kaže nam naš sugovornik. Model je to prema kojemu dobavljač te opreme po sustavu "ključ u ruke" vodi kompletan projekt te preuzima i financijski rizik uz jamstvo ušteda. Drugim riječima, trošak te investicije, prema proračunu stanara "stojedinice", iznosi - nula kuna.

Osim ovog novog projekta upravitelj zgrade Krešimir Ižaković, odlučio se i na zamjenu dotrajale telekomunikacijske opreme. Naime, već neko vrijeme, zbog odličnog položaja krovište zgrade iznajmljeno je teleoperaterima za odašiljače, dok su prostorije u prizemlju također u najmu, piše Glas Slavonije.

- Trenutno smo angažirali dizalice za skidanje stare telekomunikacijske opreme koja se nalazi na zgradi te za podizanje nove. Standardna je to zamjena opreme, no dizalica je angažirana jer je i vremenski učinkovitija od teretnih dizala kojima naše zgrada raspolaže. Uostalom, kada se nešto veliko i teško transportira kroz zgradu, gotovo uvijek dolazi i do oštećenja imovine - objašnjava Ižaković.

Zbog svih aktivnosti koje provode stanari ove osječke zgrade, zajednička pričuva čini svega trećinu prihoda.

Zainteresirane i znanstvene institucije

Zgrada je u međuvremenu postala zanimljiva i znanstvenim institucijama - primjer je učinkovitosti uštede i u toplinskom sustavu. Stoga su ostvareni rezultati nakon prelaska s inidrektnog na direktni sustav grijanja, pa i smanjenje angažirane snage, predmetom znanstvenih radova domaćih instituta i fakulteta tehničkog smjera. Također, njihovi se podatci koriste i u segmentu povezanom s ugradnjom razdjelnika. Iz transparentno pokazanih i prikazanih rezultata iščitava se - nakon rekonstrukcije sustava grijanja u jednom dijelu te ugradnje razdjelnika u drugom ostvareno je smanjenje potrošnje toplinske energije za više od 30 posto.

A kako nakon provedene energetske obnove pročelja slijedi tek prva zima, još je rano za podatke i o toj vrsti uštede, no projektirana je ušteda toplinske energije veća od 60 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:27