Vodič za ulaganje

Otvoren natječaj za sufinanciranje postavljanja solarnih panela na obiteljske kuće

Najviše 80 posto troška postavljanja elektrana na krovove, odnosno 75.000 kuna, mogu dobiti građani Slunja, Vukovara, Petrinje, ili Pisarovine
 Ante Čizmić / CROPIX

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) raspisao je danas dugoočekivani natječaj za sufinanciranje postavljanja solarnih panela na obiteljske kuće u Hrvatskoj.

Ovisno o lokaciji kuće, građanima će Fond bespovratnim sredstvima podmiriti 40, 60 ili 80 posto ukupnog troška, a osim postavljanja sustava, sufinancirat će se i trošak stručnog nadzora radova.

FZOEU na raspolaganju ima 20 milijuna kuna, a kako se zahtjevi razmatraju prema datumu i vremenu zaprimanja, važno je, kako doznajemo, ne čekati posljednji tren.

To nam je potvrdila i Ines Ban-Kolić iz tvrtke Elvirtus, koja je posljednjih mjeseci zatrpana projektima građana zainteresiranih za poticaje.

Zaprimanje zahtjeva

Zahtjevi za sufinanciranje zaprimaju se od 18. rujna u 9 sati do 31. prosinca ove godine, a novac se dodjeljuje, kako su naglasili u Fondu, dokad se predviđeni “budžet” iskoristi.

Na poziv se može prijaviti, istaknuli su u Fondu, vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće koja je legalizirana i čija građevinska bruto površina nije veća od 600 kvadrata, odnosno nema više od tri stambene jedinice, te kuće u kojoj je više od polovice površine namijenjeno stanovanju.

Kako su u Fondu pojasnili, najviše 80 posto troška postavljanja elektrana na krovove, odnosno 75.000 kuna, mogu dobiti građani čije su kuće na području posebne državne skrbi poput, primjerice, Slunja, Vukovara, Petrinje, ili Pisarovine ili pak na teritoriju prve skupine otoka, u kojoj su Dugi otok i Vis.

Podnositeljima zahtjeva čije su kuće smještene na brdsko-planinskom području poput Senja, Imotskog ili Ogulina te onima čije su kuće na otocima druge skupine, u kojoj su Pelješac i svi veći otoci, odnosno svi koji nisu u prvoj, Fond će pokriti 60% troškova. (najviše 56.250 kuna).

Svima ostalima Fond može pomoći s najviše 37.500 kuna, odnosno dodijelit će im se do 40 posto od cijene ugradnje fotonaponske elektrane.

No, osim na rok predaje zahtjeva, treba paziti i na to da sa zahtjevom bude predana sva dokumentacija. Za izradu glavnog projekta, doznajemo, jedino što je potrebno jest projektantu poslati lokaciju kuće te prikupiti račune za struju u proteklih 12 mjeseci uz pomoć kojih se izračuna godišnja potrošnja energije te isplativost postavljanja elektrane.

Kad se isplati

- U pravilu se uloženo u takvu elektranu isplati između šeste i osme godine za one koji nemaju poticaje, a uz poticaje i prije. Kako je poticajima pokriveno između 40 i 80% troškova, postavljanje panela isplatit će se nakon četiri godine - kaže Ines Ban-Kolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:27