Svjetska tržišta

Popularni fast food bilježi manji promet za petinu , ali dionice na Wall Streetu rastu

Snažno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, nakon što je Bernie Sanders odustao od kandidature
Ilustracija, McDonald's
 Sputnik via AFP

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa u SAD-u blizu vrhuncu i da će uskoro vijesti biti bolje.

Istovremeno, lanac restorana McDonald's izvijestio je jučer da je njegova prodaja u svijetu u ožujku pala više od 22 posto, dok lanac kafića Starbucks procjenjuje da će mu zarada u drugom tromjesečju pasti 47 posto.

Ulagače su potaknule određene naznake da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova SAD-a možda blizu vrhuncu i poruka predsjednika Donalda Trumpa da je SAD možda došao do vruhunca po pitanju zaraza virusom.

„U fokusu ulagača je 'vrhunac', kada će broj zaraženih od virusa dosegnuti vrhunac. Važno je i pitanje u kojoj fazi će gospodarstvo biti ponovno pokrenuto“, kaže Eric Freedman, direktor u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Nakon što je S&P 500 indeks u ožujku oštro pao, u posljednja dva tjedna skočio je gotovo 23 posto. Ipak, i dalje je oko 19 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute polovicom veljače.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 6,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte zbog mogućeg smanjenja proizvodnje OPEC-a i njegovih saveznika.

Snažno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, nakon što je Bernie Sanders odustao od daljnje borbe za kandidata Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD-a.

Sanders se u borbi za kandidaturu zalagao za zdravstveno osiguranje za sve građane, što je mjesecima pritiskalo zdravstveni sektor i privatne osiguravajuće kuće.

Dow Jones ojačao je 779 bodova ili 3,44 posto, na 23.433 boda, dok je S&P 500 porastao 3,41 posto, na 2.749 bodova, a Nasdaq indeks 2,58 posto, na 8.090 bodova.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 5.677 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 posto, na 10.332 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,10 posto, na 4.442 boda.

Azijske burze

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će širenje koronavirusa u svijetu uskoro dosegnuti vrhunac i da će vlasti uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,3 i 2 posto. Ulagače su ohrabrile određene naznake da je širenje koronavirusa u nekim zemljama blizu vrhuncu i da će uskoro uslijediti bolje vijesti.

Raste i broj zaraženih u Japanu, a ukupno je u svijetu broj zaraženih premašio 1,4 milijuna, dok je broj umrlih dosegnuo 83.400.

No, ulagači se nadaju da je blizu vrhunac zaraze i da će uskoro broj umrlih i zaraženih početi padati.

„Ima naznaka da se zaraza bliži vrhuncu, što je utjecalo na promjenu raspoloženja na tržištima. No, treba biti oprezan jer ovo nije čisto ekonomski problem. Više se radi o prirodnoj katastrofi, što otežava prognoze“, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 3 posto, iako makroekonomski pokazatelji i upozorenja kompanija počinju ukazivati na velike štete zbog paralize mnogih dijelova gospodarstva.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio treći dan zaredom.

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 100,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,17 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 108,80 na 108,90 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,0865 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se ulagači nadaju dogovoru najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene koje su pod pritiskom zbog pada potražnje uslijed koronakrize.

Na američkom je tržištu cijena barela skočila 2,8 posto, na 25,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 33,10 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46