Signalitics

Pregled tržišta: Povjerenje potrošača u SAD-u palo na najnižu razinu u protekla 3 mjeseca

Shopping centar, ilustracija
 Tonči Plazibat / CROPIX

Vodeći svjetski dionički indeksi protekli su tjedan zabilježili blagi rast uslijed nešto boljeg sentimenta investitora nakon što su dvije vodeće centralne banke, ECB i Fed, u nedavnom periodu izrazile namjeru reagiranja instrumentima monetarne politike ako dođe do daljnjeg narušavanja ekonomskog rasta.

University of Michigan indeks povjerenja potrošača u SAD-u je u lipnju pao na najnižu razinu u protekla tri mjeseca uslijed rastućih zabrinutosti oko trgovinskih sukoba te ispod očekivanog rasta zaposlenosti. Potrošači su snizili svoja očekivanja rasta američke ekonomije te očekivane zaposlenosti u narednom periodu.


U međuvremenu, objavljeni podaci o američkoj trgovini na malo u svibnju su pokazali rast od 0,5% mjesečno dok su podaci za prethodni mjesec revidirani naviše usprkos narušenom sentimentu uslijed rasta trgovinskih tenzija.
Snažan rast privatne potrošnje rezultirao je uzlaznim revizijama američkog BDP-a od strane pojedinih analitičara za drugi kvartal godine. Atlanta Fed tako ocjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu porasti za 2,1%, a u odnosu na ranija očekivanja rasta od 1,4%.
Nadalje, američka industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 0,4% u svibnju dok su podaci za prethodni mjesec također revidirani naviše. Rast je nošen proizvodnjom automobila i kućanskih aparata. Navedene objave smanjile su strahove investitora oko usporavanja rasta američke ekonomije u periodu rastućih očekivanja smanjenja američkog bazičnog kamatnjaka.

Krajem proteklog tjedna objavljen je sadržaj pisma koje je upućeno predsjedniku Donaldu Trumpu sa zahtjevom da ne uvede daljnje carine na uvoz kineskih dobara u zemlju kojima bi se počeo oporezivati ostatak dobara godišnje vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, a koje do sada nisu bile carinjene. U pismu se naglašava kako će carine imati dugotrajan negativan učinak na američke korporacije, obitelji i američku ekonomiju. Pismo ima 661 potpis koji uključuje Walmart, Target, Ikeu i mnoge druge. U pismu se citira i tvrdnja Svjetskog trgovinskog partnerstva kako bi nove carine mogle rezultirati gubitkom dva milijuna poslova te troškom od preko 2000 dolara za prosječnu četveročlanu američku obitelj, kao i imati negativan učinak na rast američkog BDP-a od oko jedan postotni bod.
Dok su podaci o američkoj trgovini na malo i industrijskoj proizvodnji pružili utjehu investitorima, isti dan objavljeni podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji za svibanj pokazali su najsporiju stopu rasta u proteklih 17 godina.
Njemački 10-godišnji prinos tako se spustio na novu rekordno nisku razinu od -0,27% uslijed povećane potrage investitora za sigurnom imovinom. Očekuje se pritom kako će se američki i kineski predsjednik sastati na ovomjesečnom sastanku G20 zemalja. Iako konačan dogovor nije izgledan prilikom ovog susreta, isti bi mogao možemo li uopće očekivati konsenzus između dvije strane u kratkom roku.

U tjednu pred nama fokus investitora bit će na sastanku Fed-a koji započinje sutra a završava u srijedu kada će biti i objavljene nove makroekonomske projekcije centralne banke te odluka o bazičnom kamatnjaku.
Tržišta očekuju zadržavanje kamatnjaka na nepromijenjenim razinama u srijedu ali očekuju da Fed usvoji retoriku koja implicira mogućnost reakcije u drugom dijelu godine ako okolnosti to budu zahtijevale. Fed fund Futuresi pritom i dalje impliciraju smanjenje bazičnog kamatnjaka za oko 75 baznih bodova do kraja godine.

Podsjećamo kako je nekoliko vodećih članova američke centralne banke izrazilo stav kako bi smanjenje bazičnog kamatnjaka moglo biti prikladna odluka u uvjetima niskih inflatornih pritisaka i nepovoljnih učinaka koje usporavanje svjetskog ekonomskog rasta te trgovinski sukob s Kinom imaju na američku ekonomiju.
Američko dioničko tržište je profitiralo od takve retorike u nedavnom periodu, a nakon naglašenog pada kroz svibanj. U svijetlu navedenog očekujemo da Fed revidira svoja medijalna očekivanja bazičnog kamatnjaka naniže te službeno signalizira tržištu namjeru djelovanja u nastavku godine ako to bude potrebno.
Američki dolar je u petak profitirao od iznad očekivane objave američkih ekonomskih indikatora ali ovaj tjedan ipak očekujemo prevladavanje deprecijacijskih pritisaka u skladu s ekspanzivnijom retorikom Fed-a.

Američko Ministarstvo financija danas će objaviti podatke o stranim imateljima državnih obveznica u travnju. Prošli izvještaj pokazao je kako je Kina u ožujku prodala najviše američkog duga u protekle tri godine što je potaknulo zabrinutosti kako bi Kina mogla iskoristiti svoju poziciju najvećeg inozemnog kreditora SAD-u kako bi ojačala svoju poziciju u trgovinskim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:58