Nenadani troškovi

Sanaciju stambene zgrade u centru Zagreba koja se gotovo urušila morat će platiti stanari

Osim što kompanija koja je izvodila radove više ne postoji, i zakon nalaže da stanari moraju iz svog džepa izdvajati novac za sanaciju
Zgrada u Zagrebu kojoj prijeti urušavanje
 Marko Todorov / Hanza Media

Iako se prije pet dana stambena zgrada na zagrebačkoj Trešnjevci gotovo urušila, sanacija još nije počela, a kako javlja RTL, to bi se najranije moglo dogoditi za mjesec dana. Uz to, popravak fasade neće platiti izvođači radova, već će te troškove morati pokriti stanari.

- Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15 - 20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti - rekao je upravitelj zgrade Marko Vučko.

Osim što kompanija više ne postoji, i zakon nalaže da stanari moraju iz svog džepa izdvajati novac za sanaciju. Naime, varaždinska Industrogradnja preuzela je prava i obveze od one zagrebačke i prema zakonu ta tvrtka više nije odgovorna ni za što budući da je od izgradnje prošlo više od deset godina. Uz to, oni sve prebacuju na vlasnike građevine.

- S obzirom na medijske natpise kako je u predmetnoj zgradi bilo više građevinskih zahvata koji su mogli narušiti statiku i kvalitetu zgrade, mišljenja smo da nema mjesta odgovornosti pravnih sljednika izvođača, već da je odgovornost na suvlasnicima same zgrade - kazali su.

Stoga bi zapravo vlasnici stambene zgrade mogli dobiti i prijavu, pojasnili su u građevinskoj inspekciji koja je, kako bi pregledala spornu zgradu, na teren izašla dva puta.

- Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti – objašnjenje je Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:00