Nakon stagnacije

Sve je više znakova da se Italija lagano oporavlja

Povećava se povjerenje među tvrtkama i potrošačima oko kretanja gospodarstva i radnih mjesta
Ilustracija, Venecija
 Profimedia, Alamy

Nakon nekoliko tromjesečja stagnacije talijansko gospodarstvo pokazuje znakove koji bi mogli dovesti do laganog oporavka u idućih nekoliko mjeseci, oprezno piše Reuters, pozivajući se na nekoliko recentnih istraživanja.

Povećava se povjerenje među tvrtkama i potrošačima oko kretanja gospodarstva i radnih mjesta, a već je neko vrijeme primjetno da se oporavlja tržište rada. Stopa nezaposlenosti u lipnju je pala na 9,7 posto, što je najniže od siječnja 2012. godine, a stopa zaposlenosti je porasla i najveća je otkad se bilježi, objavio je ISTAT, nacionalni statistički zavod. Također, drugi mjesec zaredom u srpnju se bilježi rast talijanskog uslužnog sektora. Iz proizvodnog sektora, međutim, nema pozitivnih pomaka deseti mjesec zaredom, a najnovija prognoza talijanske vlade govori da bi u ovoj godini treće po veličini gospodarstvo eurozone moglo rasti tek 0,2 posto.

Pomaci u gospodarstvu bili bi dobar uvod za jesensku pripremu državnog proračuna za 2020. godinu, za koju je Vlada, koju čine populistički Pokret pet zvjezdica i Liga, obećala značajna rezanja poreza, dok Europska komisija, naravno, očekuje da proračunski deficit bude pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:28