Koliko je skup miran san

Sve zamke osiguranja od potresa: Pazite na karencu, odbitnu franšizu i osiguranu svotu

Ako ugovarate novu policu, onda potres kao kategoriju morate posebno naglasiti jer ona nije u standardnoj ponudi
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Okej, bilo bi puno pametnije da ste to napravili davno prije 22. ožujka, no ako ste bili među škrtima, moguće je da je baš ovo vrijeme kad ćete se odvažiti ugovoriti policu osiguranja protiv potresa.

Tajming ne može biti gori s obzirom da premije godinama nisu bile više, ali kako ćete njome, osim osiguranja objekta, platiti miran san, mnogima će se isplatiti.

Pritom ne treba žuriti - osim ako baš jako ne strahujete od novog potresa - jer bi vam u odabiru najbolje police osiguranja najbolji saveznici mogli biti upravo strpljenje i inzistiranje na detaljima.

Već znam sve protuargumente - “ništa ne razumijem o osiguranjima”, “meni je to prekomplicirano“ ili “jezik osiguravatelja je još dosadniji od jezika konzultanata fondova EU”.

Naplata štete

Sve je to istina, ali želite li za sebe i svoj stan izvući najbolje, treba pregristi jezik, uložiti malo truda te od osiguravajućih kuća koje su na tržištu, odabrati policu koja će vam u budućnosti doista odgovarati najbolje.

A kad je riječ o osiguranju protiv potresa, i ovdje će trebati pripaziti na neke cake da se u budućnosti ne biste iznenadili, čak pustili koju suzu kad, ne dao Bog, pokušate naplatiti štetu nastalu u potresu.

Ne treba se pritom previše osvrtati na ono što su nakon potresa naučili već svi: da osiguravatelji pokrivaju isključivo štetu koju je prouzročio potres najmanje jačine od pet stupnjeva po Richteru, jednako kao i da se osiguranje protiv potresa ugovara kao dodatno osiguranje, na već postojeću policu ili pri ugovaranju nove police osiguranja doma.

Iz tog razloga mnogi koji su dosad uplaćivali osiguranje doma, nakon potresa su se razočarali, doznavši da im postojeća polica nije pokrivala i tu vrstu štete.

Pri ugovaranju nove police, jednako kao i pri proširenju postojeće, želite li osigurati nekretninu i od potresa, to trebate napomenuti posebno, a pritom treba računati da će ukupna premija ugovaranjem te nepogode biti znatno veća, s obzirom je osiguranje stana ili kuće protiv potresa jedna od skupljih vrsta osiguranja (baš zbog toga, mnogi ga i nisu ugovarali).

Moguće je da vam osiguravajuća kuća onda odobri popust ugovorite li osiguranje na dulje razdoblje (recimo pet ili 10 godina) ili odaberete li da ćete godišnju premiju platiti odjednom, no to je otprilike slično kao što se odobrava i za ostale police osiguranja.

Zagreb, 100420
I davdesetak dana nakon potresa koji je pogodio Zagreb jos uvijek se na ulicama uzeg centra grada vide posljedice.
Gradjevinska suta ceka na odvoz
foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Ilustracija

Ono što je pri ugovaranju police u slučaju potresa iznimno važno, posebno za one koji policu ugovaraju jer se boje da bi se novi potres mogao opet dogoditi, jest podrazumijeva li ona karencu ili ne.

Ukratko, karenca znači protek određenog vremena od ugovaranja police do trenutka u kojem se po toj polici može naplatiti šteta, a u danima nakon potresa, kad su osiguravatelji bili zatrpani upitima građana, većina je ugovaranje police za slučaj potresa uvjetovala karencom koja je u nekim slučajevima mogla trajati i dulje od mjesec dana.

U praksi, to bi značilo da, ugovorite li osiguranje danas, a osiguravatelj uvjetuje karencu od 45 dana, nećete imati pravo na odštetu od potresa ako se on dogodi u razdoblju do 26. lipnja.

Različite definicije

Potom pri iščitavanju uvjeta osiguranja, posebno kad je riječ o potresu, treba pregledati iznos takozvane odbitne franšize te način na koji je ona definirana.

Ukratko, odbitna franšiza pretpostavlja da, u slučaju štete od potresa, i osiguranik mora sudjelovati u podmirenju troškova štete, ali način kako će se to obračunavati može ovisiti od osiguravatelja do osiguravatelja.

Naprimjer, u polici može biti definirano da odbitna franšiza iznosi 10 posto od nastale štete ili deset posto od ugovorene ukupne svote osiguranja.

U prvom slučaju, pogodi li vas potres, osiguranje će procijeniti iznos nastale štete i isplatiti odštetu umanjenu za 10 posto, a u drugom će slučaju stvari biti malo kompliciranije.

Naime, odbitna franšiza koja se ugovara u određenom postotku osigurane svote podrazumijevat će da vam osiguranje, u slučaju potresa, neće nadoknađivati niti jednu štetu koja svojom vrijednošću ne prelazi iznos odbitne franšize.

Zagreb, 060520.
Konferencija za medije i obilazak zgrade Nadbiskupskog dvora radi upoznavanja javnosti o razmjerima ostecenja zgrade.
Na fotografiji: obilazak zgrade. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Zgrada Nadbiskupskog dvora nakon potresa

Jednostavnije objašnjeno - ako ste za slučaj potresa osigurali građevinski dio stana u vrijednosti od 500.000 kuna, a odbitna vam franšiza iznosi 10 posto, tada ćete svu štetu nastalu u potresu procijenjenu do iznosa od 50.000 kuna - plaćati sami.

S ovom su se nelagodom, nakon potresa 22. ožujka, susreli i oni rijetki građani koji su godinama uplaćivali osiguranje za slučaj te prirodne nepogode, računajući da će iz police osiguranja moći pokrpati oštećene zidove i boju. One kod kojih je šteta nastala na stanovima bila ispod iznosa ugovorene franšize, dočekao je hladan tuš pa za ugovaranje osiguranja u slučaju potresa treba biti svjestan i te odredbe.

Za kraj, posebnu pozornost u proučavanju ponuda, naravno, treba obratiti na iznos ukupno osigurane svote, kao i činjenicu osiguravate li od potresa isključivo građevinski dio stana ili građevinski dio s imovinom.

Snaga udara

Osigurane svote razlikuju se od kuće do kuće (a o njoj, naravno, ovisi i premija) pa tako neki osiguravatelji nude svotu od 350.000 kuna za građevinski dio stana, a kod nekih to može biti i iznad 500.000. Osiguranje građevinskog djela pritom znači upravo to - da će vam u slučaju potresa jačine iznad 5 stupnjeva po Richteru osiguravatelj pokrivati štetu na sve dijelove građevine, instalacije, stakla na vanjskim vratima i prozorima, podne, zidne i stropne obloge, balkone, terase, zaštitu građevinske stolarije, fiksno ugrađenu opremu te unutarnji i vanjski bazen, a osiguranje imovine podrazumijeva obeštećenje svih pokretnina u stanu i pomoćnim prostorijama - dakle namještaj, uređaje, aparate, stakla, podne, stropne i zidne obloge i slično.

Ugovaranjem i građevinskog dijela stana i imovine, jasno, iznos premije znatno skače pa stoga treba na vrijeme odlučiti za koje se sve slučajeve doista želite osigurati.

U kojim slučajevima ništa od novca?

- KARENCA - iliti protok vremena od ugovaranja osiguranja do potresa. Može trajati do 45 dana pa primjerice osigurate li stan danas, na odštetu nemate pravo ako se dogodi do 26. lipnja

- ODBITNA FRANŠIZA - osiguranik također sudjeluje u podmirenju štete od potresa, ili 10 posto od nastale štete ili 10 posto od ugovorene ukupne svote osiguranja

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:36