Brzo i jednostavno

Testirali smo aplikaciju Keks pay: Uz nekoliko klikova možete prebaciti novac

Tvorac aplikacije je Erste Banka, ali možete je koristiti bez obzira jeste li njihov klijent
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U zemlji u kojoj se i dalje više od 80 posto transakcija obavlja gotovinski svaki pokušaj digitaliziranja tog procesa treba dočekati s dobrodošlicom.

Jedan od novih pokušaja je mobilna aplikacija Keks pay koju smo testirali odmah nakon lansiranja prije približno tjedan dana.

Keks pay je aplikacija s prilično jedinstvenim pristupom - namijenjena je jednostavnom digitalnom slanju i razmjeni novca među privatnim osobama, odnosno prijateljima i obitelji.

Dnevni limit

Besplatna je za korisnike Android i iOS pametnih telefona, a najbolje od svega je što su i same transakcije za korisnike još uvijek besplatne jer taj trošak - barem zasad - snosi Erste banka u čijem je okrilju aplikacija i nastala. Dnevni limit za transakcije je 1000 kuna po osobi, a mjesečni 20 tisuća.

Primjeri za korištenje Keks paya bili bi, recimo, kada nekome želite posuditi određenu količinu novca ili tu posudbu vratiti, to je moguće izvesti uz samo nekoliko klikova. Ili, još bolje, kada želite među prijateljima skupiti novac za nečiji poklon, u samoj aplikaciji moguće je oformiti grupu i na taj način svi mogu uplaćivati svoj dio iznosa. Kreatori aplikacije kao primjer navode i skupljanje novca za plaćanje grupne večere gdje svatko plaća svoj dio. Umjesto prikupljanja gotovine, predlažu da svi radije pošalju novac preko Keks paya jednoj osobi koja onda plati sve, ali ta procedura djeluje dosta mukotrpno i komplicirano.

S računa na račun

Aplikacija je solidno dizajnirana i intuitivna: ako želite poslati novac, dovoljno je samo unijeti podatke o svojoj debitnoj ili kreditnoj kartici (podaci su, obećavaju iz Erste banke, enkriptirani i zaštićeni), što može biti Visa, MasterCard, Maestro ili Diners. Ako želite primati novac, nužno je unijeti IBAN svog tekućeg ili žiro računa bilo koje hrvatske banke. Korisnici Erste banke mogu za Keks pay privezati svoje račune i u tom slučaju će transakcije biti vremenski puno brže, novac će praktički odmah biti prebačen s računa na račun. U slučaju drugih banaka, naime, vrijede standardna bankarska pravila - uplate do približno 14 sati bit će vidljive taj dan, a ostale tek sljedeće jutro. Probali smo uplatu s tekućeg računa te s kreditne kartice i odmah naletjeli na problem - osoba kojoj novac prebacujete, naravno, također mora imati aktiviran Keks pay. Ali, pod pretpostavkom da svi u ekipi imaju aplikaciju, stvar radi vrlo glatko i novac je u našim transakcijama vrlo brzo - i besplatno - bio na željenom računu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 10:03