Svjetska tržišta

Ulagači oprezni, u većini sektora cijene su dionica jučer pale, u financijskom za čak 1,4%

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, slična situacija i na azijskim burzama
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones skliznuo je 134 boda ili 0,53 posto, na 25.064 boda, dok je S&P 500 pao 0,40 posto, na 2.804 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 7.825 bodova.

U većini sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom, za 1,4 posto.

Nakon što su danima bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati podržavali tržište, jučer su rezultati nekoliko kompanija razočarali ulagače.

Iz tog su razloga među najvećim gubitnicama bile dionice eBaya, s padom cijene za 10 posto, Bank of New York Mellon, za 5 posto, Travelers Cosa, za 3,7, i American Expressa, za 2,7 posto.

S druge strane, cijena dionice IBM-a porasla je više od 3 posto jer je taj tehnološki div objavio bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 69 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, 85,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 21,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

S druge strane, ulagače počinje zabrinjavati visoki tečaj dolara jer je jučer dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu u godinu dana.

Visok tečaj dolara ne ide u prilog velikim američkim izvoznicima jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Jučer je i predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio zabrinutost zbog jačanja dolara, pa je američka valuta ponešto oslabila.

Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i Europske unije.

Dužnosnici iz Europske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima idućega tjedna u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

Proizvođači automobila iz SAD-a objavili su da bi uvođenje carina na uvoz američkih vozila i dijelova mogao dovesti do povećanja cijena vozila za 83 milijarde dolara godišnje.

Cijene dionica Forda i General Motorsa pale su jučer između 0,5 i 1,4 posto.

„Ako se trgovinski rat otegne, bila bi to loša vijest. Ako pregovori o trgovini uskoro znatnije ne napreduju, bit će to loš znak jer će se rast gospodarstva početi usporavati”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,62 posto, na 12.686 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.417 bodova.

Azijske burze pale, pad kineske valute zabrinjava ulagače

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, a ulagači pažljivo prate pad tečaja kineskog juana prema dolaru na najnižu razinu u godinu dana jer se plaše da to predstavlja novo oružje u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,5 posto. No, burzovni indeksi u Australiji i Singapuru porasli su između 0,2 i 0,9 posto.

Osim što je na raspoloženje ulagača loše utjecao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je nekoliko američkih kompanija objavilo slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, većina azijskih burzi jutros je pod pritiskom zbog pada tečaja juana.

Cijena dolara dosegnula je u jednom trenutku 6,8128 juana, najvišu razinu u više od godinu dana. Premda je kasnije skliznula na 6,79 juana, to nije umirilo ulagače jer je samo posljedica prodaje dolara, a kupnje juana od strane kineskih banaka u državnom vlasništvu.

Trgovci kažu da iznosi prodaje dolara nisu bili veliki, pa se čini da je cilj kontrolirani proces deprecijacije juana, koji je posljednjih tjedana pod pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Ulagači se plaše da je slabljenje juana novo oružje na koje se odlučio Peking u trgovinskom ratu s Washingtonom, koji se dosad vodio međusobnim uvođenjem carina na uvoz određenih proizvoda. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

„Nekoliko je kanala putem kojih bi slabljenje juana moglo pogoditi azijske dionice. Prvo, slabiji juan predstavlja izazov za konkurentnost ostalih azijskih gospodarstava”, objašnjava Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch. „Slabija valuta također izaziva strahovanja da će kapital početi napuštati Kinu, što bi uzdrmalo tamošnje tržište kapitala, a posljedično i ostale azijske burze. I posljednje, slabiji juan povećava zabrinutosti u vezi trgovinskog rata”, kaže Yamada.

Globalna su tržišta vrlo osjetljiva na bilo kakve veće pomake tečaja juana. Kada je Kina u 2015. godini neočekivano devalvirala juan, to je izazvalo velika previranja na globalnim financijskim tržištima jer su ulagači bili zabrinuti u vezi situacije u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Osim juana, na valutnim je tržištima u fokusu i tečaj dolara jer je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump kiritizirao politiku američke središnje banke i izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na američko gospodarstvo i konkurentnost američkih kompanija.

Nakon što je jučer dosegnuo 95,65 bodova, najvišu razinu u godinu dana, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 95,11 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula na 112,45 jena, dok se jučer u ovo doba kretala oko 113,15 jena, najviše razine od siječnja.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1650 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene nafte, pak, posljednjih dana ne osciliraju značajnije. Na londonskom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 72,60 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 72,80 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05